Den indiska nya ekonomin

2016-02-26 at 02:21 Lämna en kommentar

Man talar om de två stora ekonomiska drakarna och maktblocken Kina och Indien i Asien.

Europa har all anledning att se upp då det gäller den ekonomiska konkurrensen därifrån. Europeerna är bortskämda med ett ekonomiskt försprång och att alltid tillsammans med USA har legat i täten för ekonomisk utveckling.

Den ekonomiska utvecklingen har emellertid varit snabb i Asien under senare tid, och vi kan inte annat än förvänta oss detta även i fortsättningen. Kina har lyckats bra med sin marknadskommunism med duktiga monopolistiska ledare, som har lett det stora landet på nya spår efter kaoset efter Mao Tse Tung.

Jag ska aldrig glömma upplevelsen av att stå på Himmelska Fridens torg den dag Deng Tsiao Ping i juli 1977 kom till makten. Då kunde jag knappast drömma om vilken utveckling Kina skulle få efter detta ledarbyte. Sedan har det gått bra för Kina trots, eller till stor del därför att, tillkomsten av alla dess restriktioner det innebar att föra landet vidare.

Indien har varit en sluten marknad under lång tid med en politik som inneburit att man undvikit beroende av omvärlden. Se bara på det begränsade bilmärkesutbudet under längre tid. Då västvärldens ekonomi har gått upp och ner, har Indiens ekonomi sakta och långsiktigt stabiliserats med en stadiga förbättringar i en jämn uppgång.

Men det behövdes en premiärminister Modi för att röra om bland alla avarter av ett demokratiskt och mycket traditionellt system och sätta en mer modern prägel på samhällsutvecklingen. Modi har hunnit med mycket under sina två år som premiärminister. Han är mycket beundrad inom alla partier och har verkligen blivit beundrad av gemene man för det han gör.

Indien har en stor fördel av att ha så många unga utbildade människor och att dessa har fått sin utbildning på engelska, som ju är ett allmänt gångbart språk i Indien. Länge har nyutbildade fått dras med underkvalificerade jobb, men nu börjar man se en förändring i detta.

Överproduktion av utbildade jobbhungriga ungdomar har gjort att man lätt har sökt sig ut till länder där de kan göra sig bättre förtjänster än i Indien. Detta är speciellt markant i södra Indien. Om jag inte missminner mig har en tredjedel (eller var det kanske två tredjedelar?) av alla anställda i Silicon Valley i USA indisk bakgrund, och det ofta är indier som startar nya företag i nyteknologiska områden. Det kanske är en naturlig följd att framgångsrika företag som hotmail och yahoo skapades av indier.

Dessutom är det Indien och Kina som köper upp företag i Västvärlden hellre än tvärtom. Det slog runt i skallen på mig, då en av mina goda vänner i Stickholm nyligen sa till mig att han köpt en ny indisk bil. Han hade köpt en Jaguar, som alltid har varit ett riktigt statusbilmärke i Europa, men som numera är indisktägt av den mäktiga Tatakoncernen.

Och vi blev av med Volvo till kineserna. Vi får vänja oss vid, att vi går in i ett nytt ekonomiskt skede i världsekonomin, där det kommer att innebära stora förändringar för våra barn. Hur och till vilken grad det kommer att förändra återstår att se.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Behovet av bil Välfärdsutvecklingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2016
M T O T F L S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d bloggare gillar detta: