Det ekonomiska världståget tuffar på

2016-02-29 at 08:11 Lämna en kommentar

Förra veckan började jag nämna något om min oro att vi överutnyttjar våra tillgängliga naturresurser. Detta samtidigt som fördelarna av detta överutnyttjande tillfaller bara en del av jordens befolkning.

Denna orättvisa går ett tag, men i längden håller det inte. Under 1980-talet talade vi om och diskuterade mycket om att vi behöver en ny världsordning. Den debatten kom av sig, den varande världsordningen bestod och den ekonomiska kapplöpningen rusade vidare.

Det tillkom ju många stora och små länder, som lyckades ta del av kakan på att annat sätt än tidigare. Mest markant blev skillnaderna i de befolkningsstora länderna Indien och Kina och några länder i Latinamerika. Afrika är ju i stort fortfarande på efterkälken. Jag ser hur uppgången i Asien sammanföll med att jag kom till Indien i början av 1980-talet, och det var då uppgången i ekonomin startade.

Det är två stormakter med enorma mänskliga resurser men även med innehav av stora råvaruresurser. Dessa två länder har efterhand fått ökad politisk och ekonomisk betydelse. Med tillgång på billig och relativt välutbildad arbetskraft kommer västvärlden att få svårare att hålla ställningarna med sin dyrt uppbyggda samhällssociala struktur.

Vi har byggt upp ett känsligt samhälle som inte tål kraftiga externa störningar. En sådan nuvarande och pågående störning är, då vi ska ta emot flyktingar som råkat illa ut av krigens vedermödor omkring oss. EU och Sverige har satt upp storslagna mål om att ta emot flyktingar som blivit hemlösa, förföljda och och blivit svårt utsatta. Det kan vi också göra men till vilken nivå, så att inte vår egen levnadsstandard går ner till oacceptabla nivåer för vår egen befolkning. Det skär sig i många EU-länder redan.

Det är svåra frågor för våra politiker, och då speciellt för dessa som försöker hålla ihop ett enat Europa. Om inte dessa frågeställningar sköts på ett varsamt och förtroendeingivande sätt, kan dessa bli en utlösande faktor så att hela unionen spricker.

Det är svåra humanitära och politisk-ekonomiska avgöranden som ligger i våra politikers händer. Grundattityden hos folk i allmänhet är ju ganska klar, att visst vill vi vara med och hjälpa dessa medmänniskor som oförskyllt kommit nöd, men vi det får inte ske på villkor så att vår egen levnadsstandard blir lidande av dessa stöd. Så fungerar det för de flesta av oss.

Det ekonomiska världståget tuffar vidare.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Nytt från Mukkunni Hill vecka 608 Våra stora kulturer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2016
M T O T F L S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d bloggare gillar detta: