Våra stora kulturer

2016-03-01 at 06:50 Lämna en kommentar

Så länge vi inte har hittat ett system där jordens råvarutillgångar kan rättvist nyttjas av alla länder kan vi inte förvänta oss en långvarig beständig fred.

Samtidigt finns inte dessa som frivilligt går ner i levnadsstandard för att låta andra komma ikapp. Då USA först byggde upp sin levnadsstandard uppstod ganska snabbt en anti-amerikanisering samtidigt som det fanns en beundran för vad USA åstadkommit. Europa lyckades haka på, vilket är ganska naturligt som det moderna USA:s egentliga vagga, då vi pratade om gamla och nya världen.

De muslimska länderna har länge försökt att gå sin väg och det har blivit en naturlig misstänksamhet mellan länder med muslimsk kultur med länder med kristen kultur. Det är mer kulturfrågor än trosfrågor det är fråga om, och det är beklagligt att man talar om religiösa gränser istället för kulturella gränser, men det hänger ihop med det historiska arvet.

Konflikten mellan de kristna och muslimska kulturerna är mycket starkare än konflikterna mellan de stora kulturerna i Asien. Den hinduiska kulturen lyckades under en längre tid ta sig från Indien österut med samma typ av kulturerövringståg som vi känner igen från de kristna och muslimska kulturerna.

Då jag var i Vietnam och Indonesien var det intressant att se spillrorna av den hinduiska kultur som infördes i dessa länder genom erövringar från de mera västliggande länderna. I Vietnam var det huvudsakligen Champafolket i de centrala delarna av Vietnam som skapade en högtstående kultur baserad på hinduiska influenser. Än idag kan vi se ruinerna av de gamla Champatemplen uppe på kullarna i Central-Vietnam och språket har en helt annan dialekt än i både norr och söder. För mig som lärde mig vietnamesiska i norr var det underlättande att träffa folk från norr, medan det genast gick trögt att förstå då centraldialekter talades.

Numera är det historia med de hinduiska statsskicken i östra Asien. De slogs tillbaka av de buddhistiska folken, och vi hittar bara fragment av hinduism öster om Indien, och den hinduiska kulturen har egentligen aldrig sedan dess spridits utanför det indiska närområdet som statsreligion. Däremot ser vi hinduism som en populariserad religion med viss ökande popularitet i västvärlden.

Idag är Indien inte en hinduisk statsbildning. I Indien är noga med att påpeka att man är ett sekulariserad land som består av människor med många religioner där hinduismen har de flesta anhängarna följt av buddhister och kristna.

Typiskt är Kerala med halva befolkningen hinduer, en fjärdedel muslimer och knappt en fjärdedel kristna. Dessa lever i samförstånd utan inbördes större konflikter. Det är frapperande, att då någon konflikt uppstår är det mestadels då någon radikal fraktion som visar sitt missnöje, men inte mellan religionerna.

Skulle kanske önska att det fanns lite mera av den rådande attityden på fler håll här i världen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Det ekonomiska världståget tuffar på Att ha alternativ i en farligare värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: