Att ha alternativ i en farligare värld

2016-03-02 at 12:53 Lämna en kommentar

Idag ska jag avluta min lilla serie om åtta bloggar om ekonomisktpolitiska ämnen med början den 23 februari, där jag har utgått från, hur jag har sett situationen med utgångspunkt från min tillvaro i Kerala.

Det har ju blivit en farligare värld vi lever i nu, än då jag kom hit ner till Sydindien på 1980-talet. Stormaktskonflikterna har ökat hellre än dämpats. Det började ju annars bra med upplösningen av Sovjetunionen i början av 1990-talet vilket innebar att det då blev ett slut på det kalla kriget. Vi trodde att det skulle bli bestående, och vi började avrusta och dra ner på försvarsutgifterna.

Men plötsligt insåg ryssarna att de började förlora sin stormaktsställning och det gick deras ära förnär och började tala om att upplösningen av Sovjetunionen var ett av de största geopolitiska misstagen som skett under förra århundradet. De hade ju byggt upp ett politiskt/ekonomiskt system som det var få som ville leva i, och då är det ju naturligt att det var få av de länder som då slapp vara under ryskt välde som frivilligt gick tillbaka dit igen. Det fanns ju alternativ.

Nu har Ryssland slagit in på en farlig väg genom att snabbt bygga upp en militärmakt som kan användas offensivt och börjat hota de länder som tidigare ingick i Sovjetunionen men som inte vill återgå dit. Det upplevs nu hotfullt och osäkert att leva i de baltiska länderna med flera andra randländer kring Ryssland. EU och Nato svarade då med motdrag genom sanktioner och militär uppbyggnad, en utveckling som vi helst skulle ha velat undslippa.

Samtidigt håller Kina på med snabbare utveckling av sin militära styrka och än kraftigare och mer aggressivt markerar sina anspråk på de väldiga havsområdena i det Sydkinesiska havet.

Dessutom har ju kineserna och indierna aldrig varit överens om landgränserna mellan sina länder. Hela den indiska delstaten Arunachal Pradesh är ju i besittning av Indien men på alla kinesiska kartor är det området kinesiskt. I dessa områden ligger emellertid båda länderna lågt, och det uppstår bara någon enstaka skärmytsling nu och då. Men det är ju i och för sig oroväckande att man är permanent oöverens istället för att man löser konflikten.

Vi får fortsätta leva med att vi har stormakter som inte kan eller ens vill vara överens. Samtidigt är det en farlig värld vi lever i, eftersom de moderna vapensystemen är så fruktansvärt slagkraftiga och har potentiellt ödeläggande inneboende krafter.

Är det då en bra strategi att ha en fot inne i två världar, så att om det inte skulle kunna gå att leva vidare i en av dessa världar, så har jag i alla fall ett alternativ tillhands.

Den som lever får se!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Våra stora kulturer Dags att packa resväskan igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: