Almos rotebönder i slutet av 1600-talet

2016-03-12 at 09:01 Lämna en kommentar

För varje rote i Majorens kompanis 150 rotar fanns ett antal gårdar utvalda, som skulle klara försörjningen av sin tilldelta soldat. Huvudmannen i var och en av dessa gårdar benämndes rotebonde.

Vid yngre indelningsverkets bildande år 1690 fanns det 20 rotebönder (=gårdar) i Almo by. Dessa blev uppdelade på de fem rotarna 61 Landtysk, 62 Gjerss, 63 Resare, 66 Stark och 57 Springfelt.

Bönderna i Västra Almo placerades i Almorotarna Landtysk (6 bönder) och Resare (4 bönder), medan bönderna i Östra Almo placerades i Almorotarna Gjerss (4 bönder) och Stark (5 bönder). Undantagen från den regeln var att de båda Risgårdarna i Västra Almo fick tillhöra rote Stark och att rotebonden i Trossgården placerades i rote Springfelt, där rotebönderna bestod av en blandning av bönder från olika byar i Näsbymålsområdet (Björken, Hallen, Backbyn, Näsbyggebyn och Almo).

Redan då jag gjorde mina gårdsbeskrivningar frapperades jag över att Västra Almo råkade ut för jämförelsevis många soldatrekryteringar, medan Östra Almo klarade sig lindrigare undan. Kunde det bero på att Västra Almo generellt var fattigare än Östra Almo, och att det var många därifrån som sökte sig till militära inkomster som tillägg till vad jorden hemma i byn kunde ge?

Jag ska i övermorgon börja med att gå igenom och analysera rekryteringarna i Västra Almoroten Landtysk för att någon dag senare göra samma sak med Östra Almoroten Gjerss. Det kommer att bli en intressant jämförelse, som jag inte har sett någon annan byforskare tidigare har försökt sig på för en individuell by.

Men i morgon blir det först en blogg om vad som hänt omkring mig under veckan som gått.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Uggleexkursion i Siljansnäs Hänt under vecka 610

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: