Almobor i rote nr 61 Landtysk under 1600-talet

2016-03-14 at 06:05 2 kommentarer

Rote 61 Landysk hade vid det yngre indelningsverkets början nummer 85 och före omnumreringen 1690 ordningsnummer 91.

Vid det yngre indelningsverkets början år 1690 bestod roten av följande sammansättning av rotebönder med deras jordtal uttryckt i bandland inom parentes.Observera att gårdarna från Almo är klickbara tillbaka till deras historiska gårdsbeskrivning. Totalt jordtal för roten var 5092 bandland.

 • Lars Hansson (999 bl) från Backgården i Näsbyggebyn
 • Anders Olsson (927 bl) från Smedsgården i Klockarberg
 • Per Nilsson (880 bl), som givit namnet till min hemgård PerNilsgården i Västra Almo
 • Per Persson (545 bl) från Gamla Smångsgården i Västra Almo
 • Joen Larsson (496 bl) från Hansgården i Västra Almo. Han var dessutom soldat i roten (se nedan)
 • Anders Hanssons änka (474 bl) från Tyskgården i Västra Almo
 • Per Persson (406 bl) från JonsPellesgården i Västra Almo
 • Erik Persson (365 bl) från HansOllasgården i Västra Almo

Det ges inte mycket information om de första soldaterna i rote Landtysk. Rotens förste noterade soldat Hans Hansson kom troligen från Tyskgården i Almo. Han dog enligt krigsarkivet 1677 men det står inget i dessa arkiv om hur han dog eller hur gammal han var.  Hans troligen äldre bror Anders levde 1636-1676, som blev gårdsövertagare. Troligen levde Hans 1638-1677. Han blev cirka 39 år gammal och dog ute i krigstjänst. Anders bildade familjbodde kvar på gården, men dog ändå relativt ung, och det blev den tredje brodern Daniel som fick ta över både familj och gård.

Erik Lars- eller Persson efterträdde Hans, men vi vet inte vart han kom ifrån. Han fick en mycket kort krigstjänst, eftersom han avled redan 1sta september 1677. Han hade då troligen varit ute i fält under bara några få månader. Det blev då Erik Karlsson som fick rycka in i hans ställe, och det gick inte bättre för honom eftersom han avled i juli 1678. Inte heller om honom vet vi varifrån han kom. Det var troligen unga pojkar som snabbt dog ute i fält.

Eriks efterträdare blev Joen Larsson 1630-1684 från Hansgården i Almo. Han finns dokumenterad i krigsarkivet åren 1679-84 och noterades vara sjuk i Tyskland under 1680. Jag vet inte hur han kan stå med bland rotebönderna 1690, då han redan har varit död under sex år. Det har tydligen smygit sig in ett fel i informationen någonstans. Dessutom ser det något märkligt ut att han rekryterades först då han var 49 år gammal. Hans son Lars född 1659 kunde emellertid ta över gården och Lars första barn Kerstin föddes på gården 1689.

Efter Joen värvades Per Nilsson från Almo. Per tillhörde inte de registrerade gårdarna med jordinnehav men bodde i byn. Han hann med tre års krigstjänst 1684-1687, innan han avled.

Per efterträddes av Lars Jönsson från Backbyn. Han fick vara i tjänst under 13 år innan han avled år 1700. Han bodde i HansOllasgården i Almo och gifte sig 1692 med Anna från MoenHermangården. Hon födde 1696 födde en dotter Anna, som så småningom kunde ta över gården med sin make Lars från Jössas/Lisselgården i Fornby.

Från det att Hans Hansson dog 1677 hann alltså fem soldater rekryteras till roten fram till Lars Jönssons död år 1700. Det innebar en medeltjänstgöringstid under 1600-talet på 4,6 år innan dessa unga män avled under de vedermödor de fick utstå under sin tjänstgöring.

Det var hårda tider och stor omsättning på de män som hade oturen att rekryteras till soldater.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 610 Landtysksoldater under 17-1800-talen

2 kommentarer Add your own

 • 1. karin dalin  |  2016-03-14 kl. 11:29

  Hej Göran!Jag följer som vanligt din blogg med stort intresse.
  Idag dök ett namn upp som jag ofta hörde under min barndom – Jössas Lars -pratade min far Erik Dalin (1906-1995)om,men tyvärr la jag inte berättelserna på minnet.Det jag däremot minns var min fars uppskattning av de män som blev soldater,trots alla risker.Kanske var det därför 3 av sönerna gjort FN-tjänst och 2 av dom varit anställda under många år i försvarsmakten.
  Själv vistas jag ju sen 40 år i Tunisien – ett land som efter revolutionen 2011 ,förvandlats från ett blomstrande turistland till ett land med terroristhot och ibland undantagstillstånd och utegångsförbud.Jag kan bara instämma i min fars beundran för dem som vågar stå upp för frihet och rättvisa.
  Krig är ren fasa för alla inblandade,Jag besökte sockenstugans språk-café vid ett tillfälle och fick chansen att fråga några av flyktingarna om deras flykt till Sverige.Fint initiativ av er i Siljansnäs att försöka hjälpa till.
  Bästa hälsningar från Karin

  Svara
 • 2. Göran  |  2016-03-14 kl. 11:57

  Hej Karin!
  Tack för att du hör av dig med en kommentar. Väldigt trevligt att höra att du fortfarande följer min blogg trots att du har så lite med Almo att göra.

  Jössas Lars från Fornby gifte ju sig till Almo och bosatte sig där. Det kanske finns ytterligare någon Jössas Lars under senare generationer som är den person din far kom ihåg. Intressant i alla fall att du reagerade på namnet.

  Du tycks vara i Fornby på besök nu. Passar det med ett sammanträffande? Det skulle vara så intressant att få höra lite mera om din tillvaro i Tunisien.

  Vi hörs
  Göran

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: