Almosoldater i rote Landtysk/Rehn

2016-03-17 at 06:02 Lämna en kommentar

Rote Landtysk/Rehn var en militär rote baserad i Västra Almo som tillhörde Majorens kompani i Dalregementet.

Rotebönderna hemma i Västra Almo och ett par byar till försörjde sin soldat under tiden han var ute på slagfältet, och även då han kom hem igen. Att komma hem var att i förekommande fall komma hem till sin gård men i många fall blev soldaten inhyst eller inackorderad i någon av gårdarna i byn. I två fall, Lars Jönsson från Backbyn och Lars Danielsson i Tasbäck, hittade de sin blivande hustru i byn.

Roten hann under sin 200-åriga tillvaro försörja 19 soldater, varav de första sex rekryterades under andra halvan av 1600-talet, då omsättningen på soldater var stor genom svåra förhållanden i fält. Bara en av dessa sex överlevde kriget. För 1600-talssoldaterna var det en katastrof att komma ut till umbärandena på krigsfältet. Av de rekryterade soldaterna till roten kom 7 från Almo, två från Backbyn, två från Tasbäck, en från Fornby, en från Falun och i sex fall är deras hemby okänd.

Under hela 1700-talet rekryterades nio soldater varav tre dog i fält, en under hemresan, en dog i pesten och de andra fyra kunde komma tillbaka till sin hemgård. Ofta hade de då fått skador för livet med både kroppsskador och hörselskador.

1800-talet blev åter lite bättre för soldaterna. Av de fyra som rekryterats var det ingen som dog i fält, och alla kunde återkomma till sina gårdar och familjer, dock ofta i förtid p.g.a. de skador de åsamkats under sin tjänstgöring. En av dom fick dras med sociala skador, då han så småningom blev en lösdrivare i byn.

De tjänstgöringsorter som förekommer för Landtysksoldaterna är Tyskland 1680, Ryssland c:a 1707, Stralsund i Pommern åren omkring 1712 och 1760-talet, Norge 1808-1809, Stockholmsskären på Skantz, Landskrona, Karlskrona, Karlstens fästning, Göta Kanal och Långholmen.

Namnet Rehn har helt försvunnit i byn medan halva namnet Landtysk finns kvar, genom att Lars-Erik Land fortfarande äger sin gamla ärvda Landtyskgård på Backen.

Entry filed under: Uncategorized.

Rote Landtysk/Rehn upphör Rote Resare i Västra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: