Rote Resare i Västra Almo

2016-03-18 at 11:28 Lämna en kommentar

Rote 63 Resare hade vid det yngre indelningsverkets början nummer 84 och före omnumreringen 1690 ordningsnummer 24. Roten fanns 1813, vid 1800-talets mitt och tills vidare i Djura.

Vid det yngre indelningsverkets början år 1690 bestod roten av följande sammansättning av åtta rotebönder med deras jordtal uttryckt i bandland inom parentes. Observera att gårdarna från Almo är klickbara tillbaka till deras historiska gårdsbeskrivning. Totalt jordtal för roten var 5127 bandland.

  • Olof Matsson (1208 bl) från PellesBrasargården i Västra Almo
  • Lars Persson (820 bl) från PellasGotgården i Västra Almo
  • Olof Hansson (776 bl) från Ollasgården i Västra Almo
  • Erik Ersson (692 bl) från HansOllasgården i Västra Almo
  • Anders Matsson (612 bl) från Klockarberg
  • Sigfrids Anders Matsson (296 bl) från Klockarberg
  • Mats Matsson (597 bl) från Mon
  • Anders Arvidssons änka (126 bl) från Alvik/Norrskog

Vi kan observera att gårdarna norr om majstången fick tillhöra rote Landtysk, och de gårdar som fanns söder om majstången fick tillhöra rote Resare.

Under andra halvan av 1600-talet fanns sju soldater rekryterade. Det började illa för roten med fem soldater nyrekryterade under lika många år. Det står ingenting om vart fyra av dessa unga män kom ifrån. Ingen överlevde mer än ett år. Vi har namnen på dom och året då de dog, men vi vet ingenting mera, och de förblir anonyma för oss.

Emellertid, den förste som finns omnämnd var Per Jonsson Resare. Han uppgavs vara från Almo, gifte sig 1664, var 1675 sjuk hemma, avled 1675 med begravning den nionde söndagen efter Trefaldighet i Leksand. Är han bror med Olof Jonsson (1663-1739) från Backbyn, som 1691 gifte in sig till HansOllasgården i Almo och Lars Jonsson Landtysk som gifte sig 1692 till MoenHermansgården? Vi hade inga fler Jonsson i Almo vid den tiden, men Per Jonsson ser ut att vara lite för gammal jämfört med Olof och Lars för att kunna vara deras äldre bror.

Det är alltså oklart vart i Almo Per bodde. Han hade emellertid ett fattigt hushåll, och för att få pengar till begravningen testamenterade Olof Andersson i BackOllesgården en riksdaler.

Den sjätte 1600-talssoldaten Per Olsson Resare var en överlevare och tjänade i roten under 22 år från 1679 till 1697, då han noterades som ”bortrymd”, och vi vet sedan ingenting mera om vad som hände med honom. Han bodde först som soldat på PellasGotgården i Almo och gifte sig 1685 med Margeta Ersdotter i Backbyn. År 1693 noterades att han ”hafver krossat benet på sig och ligger i Cur hos felltskern hwilken beretter honom blifwa godh igen”.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almosoldater i rote Landtysk/Rehn Rote Resares fortsättning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: