Rote Resares fortsättning

2016-03-19 at 03:19 Lämna en kommentar

I rotens fortsättning efter Per Olsson Resare i PellasGotgården i Almo var det bara en soldat i roten med Almo som hemortsby.

Det var Lars Larsson (1671-1754) från PellasGotgården, alltså samma gård som Per bodde på. Han rekryterades 1711 till roten. Han lyckades överleva vistelsen i Stralsund 1712 i Pommern, slaget vid Gadebusch 1712 där han blev dansk krigsfånge och även slaget vid Tönningen 1713. Efter ytterligare sju år återkom han till Almo där han ogift bodde med sin broders familj tills han 1754 dog i den aktningsvärda åldern av 83 år.

Ytterligare en soldat Resare bodde under en tid på AlmNisesgården i Almo. Det var Per Olsson född 1697 som insattes i roten 1716 och efter två år uttogs till förriddarskytt nr 3 vid Majorens kompani, då han ändrade sitt namn till Östlingh. Efter ytterligare ett år (1719) återgick han till rote Resare och gifte sig någon gång mellan 1728-1735 till Djura.

Även övrigt i Siljansnäs var det få soldater som rekryterades till rote Resare. Det är bara Anders Persson, född i Hjulbäck, Erik Andersson, född i Mon, och Lars Ersson, som bodde under en tid i Alvik, som finns med i registren.

Totalt 22 soldater rekryterades till roten under dess 200-åriga existens. Då roten övergick till att bli en Djurarote blev ingen soldat ytterligare rekryterad från Siljansnäs och rotenamnet har helt försvunnit från bygden.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Rote Resare i Västra Almo Hänt under vecka 611

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: