Hänt under vecka 611

2016-03-20 at 06:12 Lämna en kommentar

Min andra vecka hemma i Almo blev vädermässigt en helt fantastisk förvårsvecka.

Solen strålade från klar himmel under flera dagar och eftermiddagstemperaturen klättrade upp till plus 14 grader i skuggan. Snön försvann från fälten och tofsvipan hittade rekordtidigt upp till oss. Grannen Johnny, som har sitt kontor invid fälten i perfekt söderläge, är alltid snabbast på att se de första fältfåglarna anlända. Så även denna gång.

Väderleksprognoserna inför veckan som gått var förhoppningsfulla att Geetha skulle få någon regnskur på Mukkunni Hill. Men där fick hon tji. Vid ett tillfälle kom det några få droppar som gjorde jämna märken i dammlagret på vattentanken, men lyckades emellertid inte skölja av dammlagret. Det är tryckande varmt säger Geetha, och folk bara går och väntar på de befriande regnen.

Annars är de mest visuella förändringarna i Almobyn resultatet av ett enormt grävande av maskiner som håller på och lägger ner nya vatten och avloppsledningar. Det ser inte vackert ut då de håller på, men resultatet ska bli dess bättre då alla ledningar är nergrävda, och ärren i naturen får växa igen.

Bystämmans årsmöte blev avklarad under veckan. Det blev inga förändringar bland de förtroendevalda, och det som var årets nyhet var presentationen av en dialektordlista som sammanställts av Momatssystrarna Ingrid Wiberg och Margareta Oskarsson.

På fredag (långfredagen) har vi vår numera traditionella visning av gamla bilder från Almo, då folk får komma och träffas och bläddra i våra arkivpärmar under ett par timmar. Även Almos nya dialektordlista kommer att visas i preliminärskick, och den kommer att vara tillgänglig för kompletteringar. Årets förändring är att vi öppnar bystugan klockan 15.00 och stänger 17.00, så det blir mer koncentrerad visning. Dessutom slopar vi kaffeserveringen och törstande får ta med egen termos.

I morgon bloggar jag vidare med Almos äldre militärliv och fortsätter först med 1600-talets rotegårdar i Östra Almo och Almorotarna Gjerss och Stark.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Rote Resares fortsättning Rote 62 Gjerss i Östra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: