Rote 62 Gjerss i Östra Almo

2016-03-21 at 05:31 Lämna en kommentar

Nu har vi kommit fram till rotegårdarna i Östra Almo.

Rote 62 Gjerss i Östra Almo hade vid det yngre indelningsverkets början nummer 82 och före omnumreringen 1690 ordningsnummer 81. Roten fanns 1813, vid 1800-talets mitt och tills vidare i Djura.

Vid det yngre indelningsverkets början år 1690 bestod roten av följande sammansättning av fem rotebönder med deras jordtal uttryckt i bandland inom parentes. Observera att Almogårdarna är klickbara tillbaka till deras historiska beskrivning. Totalt jordtal för roten var 5134 bandland.

  • Erik Olsson (1941 bl) från AlmNisesgården i Östra Almo
  • Lars Matsson (1776 bl) från BackOllegården i Östra Almo
  • Olof Hansson (646 bl) från BackPersgården (Landins) i Östra Almo
  • Olof Persson (612 bl) från Gjerssgården i Östra Almo
  • Per Persson (159 bl) från Gropgården i Näsbyggebyn

Det fanns fyra gårdar i Almo som ägde mer än 1000 bandland. Av dessa fanns tre i Östra Almo och av dessa var de två största rotegårdarna sammanförda i rote Gjerss.

Som jag tidigare har omnämnt var det få män från gårdarna i Östra Almo som rekryterades till soldater och i fallet rote Gjerss var det bara en av dess soldater som var född i Almo. Det var Per Persson (1690-1763) från Gjerssgården i Östra Almo. Han var ende sonen i familjen, och han gifte sig med Brita från Björken efter fyra år som soldat. De blev barnlösa efter att två spädbarn avled.

Per ersattes 1720 av Olof Hansson (1690-1736) från Falun, som gifte sig med Margita i Momatsgården i Östra Almo och bosatte sig i svärfars fädernegård Holgården i Östra Almo. Inte heller de fick någon arvtagare till gården.

Det gick tungt för soldaterna att reproducera. Familjeliv och soldatliv passade inte bra ihop.

Ytterligare tre soldater bodde tillfälligt i Almo. Det var Mats Persson (1665-1701) från Hjulbäck, som tillfälligt bodde i bland soldater livligt frekventerade PellasGothgården, Olof Ersson född 1726 i PerNilsgården och Anders Andersson född 1747, som tillfälligt bodde på Gjerssgården.

Två ytterligare rekryteringar gjordes till Gjerssroten i Siljansnäs. Dessa var Anders Ersson född 1751 från Mon och Axel V. Eklund född 1867 från Klockarberg. Axel var den ende i någon Almorote som godkändes till Förberedande korpralsskolan, men var ändå inte i militär tjänst mer än sju år.

Totalt 23 soldater rekryterades till roten under dess 200-åriga existens. Namnet Gjerss har idag helt försvunnit från Siljansnäs.

Sedan ett tack till mina bloggföljande vänner i USA. Igår gick ni in på min blogg 13 gånger, vilket är mer än någon gång tidigare. Tydligen är ämnet om soldater från Almo under 16- 1700-talet tilltalande för er.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 611 Rote 66 Stark i Östra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: