Rote 66 Stark i Östra Almo

2016-03-22 at 08:01 2 kommentarer

Rote 62 Gjerss i Östra Almo är den fjärde roten i Almo. Den hade vid det yngre indelningsverkets början nummer 86 och före omnumreringen 1690 ordningsnummer 111.

Vid det yngre indelningsverkets början år 1690 bestod roten av följande sammansättning av sju rotebönder, varav fem från Almo, med deras jordtal uttryckt i bandland inom parentes. Observera att Almogårdarna är klickbara tillbaka till deras historiska beskrivning. Totalt jordtal för roten var 5197 bandland.

 • Anders Ersson (1295 bl) från BackOskargården i Östra Almo
 • Mats Perssons änka (829 bl) från KarisNyberggården i Östra Almo
 • Mats Olofsson (829 bl) från RisSandberggården i Västra Almo
 • Mats Ersson (825 bl) från Holgården i Östra Almo
 • Per Matsson  (500 bl) från RisJonesgården i Västra Almo
 • Anders Olsson (729 bl) i Näsbyggebyn
 • pigan Jässa Brita (190 bl) i Klockarberg

Det är således en blandning av Almogårdar från både Västra och Östra bydelarna. De två gårdarna i Västra Almo är båda Risgårdar, och det var dessa två gårdar som låg längst norrut i byn i slutet av 1600-talet.

Av de totalt 22 soldater som rekryterades i roten var det tre som hade sitt ursprung från gårdar i Almo.

Den förste var Mats Ersson, som föddes 1690 i RisJonesgården i Västra Almo. Han var äldste sonen i gården, insattes i roten 1714 och gifte sig 1718 med Karin Olsdotter i Backbyn. År 1722 fick han inte fortsätta i roten ”för des ringa och oansenliga wäxt och för des swaga hällssa”, och han återvände till Backbyn, där han försörjde sig som bonde till sin död 1741.

Mats Matsson född 1780 i NäsJerkesgården rekryterades 1805 till soldat, gifte sig 1806 med en Bjursåsflicka och skickades ner till Grimmen i Pommern. Han blev tillfångatagen i Frankrike och avled cirka 1810.

Lars Larsson föddes 1848 i AlmNisesgården och var äldre bror till soldat Mats Larsson Rehn. Lars antogs 1868 till roten och gifte sig 1870 med Brita Persdotter i Tasbäck, där han bosatte sig. Han är farfar till Stark Axel i Tasbäck, där gårdsnamnet Stark lever kvar i byn till vår tid. Lars blev kvar i militär tjänst först som soldat och sedan som timmerman fram till 1899 med vitsordet ”har tjent utmärkt väl”, och var sedan bosatt i Tasbäck till sin död.

Om de fem första soldaterna i roten under 1660-1670-talen finns mycket knapphändiga uppgifter, och vi vet inte varifrån någon av dessa soldater kom.

I mina källor hittar jag bara en soldat Stark omnämnd att ha tillfälligt bott i Almo. Det var Nils Persson, som var inneboende i HansOllasgården. Han tog nattvarden i Leksands kyrka 1705 och finns med på en lönelista för döda från staden Mehelor 1708 med uppgift om att lönen skulle överlämnas till hustrun hemma i Sverige. Det är allt vi vet om denne man och dessutom vi vet ingenting om hans hustru.

Starknamnet har försvunnit i Almo men lever kvar som gårdsnamn i Tasbäck.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Rote 62 Gjerss i Östra Almo Rotegård Tross i rote Springfelt

2 kommentarer Add your own

 • 1. Sören Bergfält  |  2016-03-24 kl. 10:36

  Stark-namnet må ha försvunnit från Almo. Men jag ( Sören Bergfält, som räknar mig som äkta Almo-bo) är gift med Inger f. Stark. Hon är dotter till Oskar Stark ( bror till Axel Stark) och som båda härstammar från Stark-gården i Tasbäck.

  Svara
  • 2. Göran  |  2016-03-25 kl. 02:52

   Hej Sören! Javisst, Alm Lars Larsson Stark är farfars far till din hustru och det är där hon har sina rötter från Almo. Vi ses!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: