Visning av bydokumentationspärmarna i Almo bystuga

2016-03-26 at 07:25 Lämna en kommentar

Igår eftermiddag långfredag tog vi ut våra bypärmar ur det brandsäkra arkivskåpet i Almo bystuga för visning till allmänheten.

Det har blivit en årlig tradition som Britta Sernfält skapade för 5-10 år sedan, och som vi gärna fortsätter med under ytterligare något år. I år var det ett femtontal personer som dök upp och tittade. Det är ett småtrevligt mingel av Almobor som träffas under enkla former utan speciellt program, men bilderna ger alltid upphov till intressanta samtal.

Ursprunget till arkivet med bilder, tidningsartiklar och annat både tryckt och skrivet material om byn och folk i byn var ett initiativ under 1990-talet av förre bybon Åke Alm, men Britta tog ganska snabbt över ett aktivt samlande, registrering och arkivering av i första hand äldre fotografier med byanknytning. Det har nu blivit dussintalet fullt av A4-pärmar i olika ämnesområden med byhistoriskt material. Tyvärr kunde inte Britta vara med vid gårdagens visning, så jag övertog hennes roll och ställde fram pärmarna för visningen.

Nytt för i år var en ny pärm om Almomålet med en dialektordlista som Ingrid Wiberg har ställt i ordning med bistånd av sin syster Margareta Oskarsson. Ingrid hade sin dator med sig och drog den största uppmärksamheten till sig under visningen.

Det blev många livliga och intressanta diskussioner om hur orden ska sägas på riktigt Almomål och se ut i skriven form, och Ingrid fick fullt sjå med att göra direkta ändringar i sin dator. Back Einar Johansson var den som gjorde de mest aktiva insatserna med synpunkter och korrigeringar under livligt bistånd av andra besökare. Den nya ordlistan är ett fint bidrag till byns dialektrala dokumentering.

Det blev åter ett inressant mingel i bystugan under ett par timmar, och jag såg inte någon som direkt saknade, att vi den här gången inte hade bryggt något kaffe.

I morgon är det söndag och påskdag, och min blogg kommer igen att handla om vad som hänt omkring mig under veckan som gått. Under nästa vecka ska jag ta fram lite mera uppgifter om och avsluta min bloggar om det militära livet genom tiderna i Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Udda soldatnamn i Almo Hänt under vecka 612

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: