Almogårdarnas bidrag med soldater

2016-03-28 at 09:36 Lämna en kommentar

Varför bidrog vissa gårdar med fler söner till soldater? Jag har tidigare antytt, att det kunde ha att göra med hur välbärgad gården var. Men det fanns även flera andra faktorer som spelat in.

Det var rotebyarnas ansvar att se till att nya soldater rekryterades efter behov. Ibland kunde det vara svårt för byarna att finna lämpliga kandidater. Då kunde det även förekomma att förslagna män inte blev medicinskt eller fysiskt godtagna att gå ut som soldater. Jag även stött på ett tillfälle, då byn fick böta för att inte ha föreslagit en tillfäckligt god kandidat. Vi ett upprepande skulle byn då få betala dubbel straffavgift. Det var stränga order.

Under den 200-årsperiod som mitt soldatforskningsmaterial omfattar bidrog Almogårdarna med upp till fem soldater på en enskild gård. Det var NäsJerkesgården, som lät skicka fem av sina söner ut på slagfälten. Det var far och söner i två familjer på den gården, men ingen av dessa tjänade sina hembyrotar, och de kom istället att tillhöra rotarna Gothe, Kålmätare, Rut, Skräck och Stark. Den stora åderlåtningen av sina dugliga söner blev ett stort skäl till att gården dukade under och försvann.

Ytterligare en gård bidrog med fadern och hans två söner. Dessa var faktiskt från AlmNisesgården, alltså Kyrkvärdsgården. Fadern var Lars Larsson, men han var inte gårdsinnehavaren. Han försökte istället skaffa egen utkomst vid sidan av gårdsaktiviteterna, vilket resulterade i den första konkursen i byn. Han blev av med alla sina tillgångar och lämnade gården, och alla hans barn lämnade bygden. Två av hans söner rekryterades alltså till soldater i vardera rotarna Stark och Rehn medan fadern var soldat i rote Udd.

Fyra soldater rekryterades från PilBondasgården, vilket resulterade i ett begränsat manfolk, som kunde ta över den gården. Det gamla Bondsläktet i gården tunnades ut och försvann, så att nya ägare fick ta över gården.

Sedan har vi en gård till, som försåg rotarna med tre av deras söner. Det var PellasGotgården, alltså den gård där min mor växte upp. Det var ganska mycket militär aktivitet i den gården, och det fanns flera soldater i kompaniet som hade den gården som bas.

Ytterligare 1-2 personer rekryterades från 14 av Almogårdarna, medan 17 gårdar klarade sig helt från den åderlåtning det innebar, att se sitt manfolk gå ut i det militära fältet istället för att vara hemma och sköta sina egna fält.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 612 Almobor som soldater i andra rotar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: