Almobor som soldater i andra rotar

2016-03-29 at 05:50 Lämna en kommentar

Likaväl som unga män ute i andra Leksandsbyar fick bidra med att bli soldater i Almorotarna blev det motsvarande förhållande, att Almo bidrog med soldater till andra rotar i Majorens kompani.

Det gällde åtminstone de tolv rotarna 28 Häger, 38 Udd, 39 Kungsbarn, 48 Makare, 55 Björk, 58 Skräck, 64 Gothe, 85 Lamb, 93 Wipp, 101 Menlös, 115 Rut och 116 Kolmätare. Det blev en väldig blandning, och det var säkerligen tillfälligheter som avgjorde i vilken rote soldaterna blev rekryterade till.

Helt klart var det de ”hemmahörande” rotarna som rekryterade de flesta av byns 33 soldater i det material jag har. Bland Almorotarna har jag räknat ihop nio Almosoldater som rekryterades till Landtysk, sex till Gjerss, tre till Stark och en till vardera Resare och Springfelt, vilket blir 20 soldater eller ungefär två tredjedelar (61%). Till de övriga 12 rotarna var det bara enskilt förekommande rekryteringar med en per rote, dock två till Gothe.

Bara en Almobo blev rekryterad utanför Majorens kompani. Det var Per Andersson i RisKarisgården, som blev soldat i Svea Kungliga Artilleriregementet. Hur nu den rekryteringen gick till?

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almogårdarnas bidrag med soldater Kapten Ihlström och rote Hjärpe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: