Kvarvarande militärrelaterade namn i byn

2016-03-31 at 07:56 Lämna en kommentar

Soldatnamnen försvann i och med att systemet med rotar och rotegårdar försvann och ersattes med allmän värnplikt i början av 1900-talet.

Militärrelaterade namn har dock i huvudsak levt kvar som gårdsnamn, men flera av dessa namn har försvunnit i och med att gårdarna försvunnit. Detta är fallet med Rutgården, efter soldatrotenamnet Rut som blev NäsJerkes och försvann.

Tysknamnet blev kvar i Tyskgattu, ett namn som jag frekvent hörde om som barn och själv använde mig av, men är ett soldatrotenamn som numera har försvunnit tillsammans med Tyskgårdens försvinnande. Jag tyckte då, att det var ett konstigt namn på en väg.

De sista bosättarna på Gjerssgården på norra delen av Backen i Östra Almo flyttade från gården år 1886, och därmed försvann det gårdsnamnet. Soldatrotenamnet Gjerss ska därför egentligen inte förekomma på en lista med numera förekommande namn i byn, men som ett gammalt gårdsnamn poppar namnet upp då och då.

Kvarvarande soldatrotenamnen Gothe och Landtysk har jag redan berättat om. Gothe har blivit Got och Landtysk har förkortats till Land.

Soldatnamnet Aron fick vi genom en Aronsoldat som flyttade in från Alvik och blev ett gårdsnamn i byn. Likaså är fallet med soldatnamnet Pil som vi fick till byn genom en Pilsoldat som flyttade in från Fornby. Båda namnet lever kvar inte minst i Pilgården där namnet vårdas.

Korpralsnamnet Skalk i rote 1 från byn Björken är högeligen kvar i byn inte minst genom att det sågverk vi har i byn brukar dagligdags kallas för Skalkens. Det var ju min far som med sina två bröder och några få personer till som byggde upp sågverket i slutet av 1940-talet. Båda bröderna och deras ättlingar har behållit namnet Skalk som sina efternamn. När jag var litet barn hette även jag Skalk, men sedan bytte min föräldrar sitt efternamn till Skarner.

Ytterligare ett militärrelaterat namn i byn är Tross. Det namnet finns i Trossbacken mitt i byn och har t.o.m. begåvats med en egen vägskylt. Tross är emellertid  vare sig ett soldatnamn eller ett genuint Almonamn. Vi fick det namnet till byn genom att trossdrängen i Majorens kompani  Erik Andersson från Sundsnäs år 1716 gifte in sig i det som då var StorPers Olof Pärssgården med en av deras döttrar och tog hand om gården. Sedan dess har den gården fått heta Trossgården och gör så ännu idag.

Att militärrelaterade namn har fått leva kvar så länge i byn är en påminnelse om hur omfattande det militära livet var, och hur det tidigare trängde in i och påverkade det dagliga livet i en så liten by i Dalarna.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Kapten Ihlström och rote Hjärpe Vacker vårmorgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: