Dansbanor i Almo

2016-04-06 at 07:38 Lämna en kommentar

I samband med att Ingmar fortfarande är aktiv med insamlandet av material till sin publikation bistår jag med kompletterande information om dansbanorna i Almo. Vid ett tidigare blogginlägg har jag berört vilka dansbanor som har funnits i Almo.

Det som framkommit sedan dess är, att det tydligen har funnits två dansbaneplatser vid Galberget. I min senaste beskrivning i mina dokument står nu följande text.

”Byns första dansbana byggdes 1910 vid nuvarande Lars Jones gård på den västra sidan av nuvarande landsväg nära Galberget enligt Almo kulturinventering. Den flyttades senare närmare Galberget. Lars Jones gård byggdes 1950 och den första dansbaneplatsen låg alltså en bit norrut från den dåvarande sista gården i byn, som var ”Karis Olles”.

Den nya platsen, påvisad av Helmer Nygårds, låg mellan nya och gamla Galbergsvägen norr om Almobyn, där terrängen är som högst. Den nya landsvägen var då inte byggd. Dansbanan var i bruk under cirka 1920-talet och inpå 1930-talet. Många historier har funnits om sprit och bråk mellan manfolk från byarna, speciellt mellan Almo och Näsbyggebyn. Eventuellt flyttades detta dansgolv till Duvdal, men det finns inga uppgifter som verifierar detta.”

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ingmar Lind om lokala sång- och musikgrupper Dragspelsmusikanter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: