Musiken går i arv

2016-04-13 at 11:33 1 kommentar

Det är ett antal namn som har flyktat förbi i mina senare bloggar om sång och musik.

Det slog mig hur ofta det händer att musiken går vidare från föräldrar till deras ättlingar. om det nu ligger i blodet eller sitter i generna eller kanske bara att instrumenten har varit lättillgängliga hemma och man hört dessa avändas sedan barnsben. Det att man fått influenserna av musiken hemifrån är nog ganska klart, men även att växa upp i instrumentala miljöer, i Almo då närmast kyrkliga och frikyrkliga, har även det haft en stor inverkan.

De första musikerna i Almo vi känner till är dragspelaren Lars Matsson född 1809 i AlmNisesgården och fiolspelaren Per Ersson född 1848 i Ollasgården. Efter Per Ersson följde i Ollasgården organisten Helmer och hans syster Elsa. En släktgren gick även ut till Skalkgården, där så småningom Ann-Sofie tog vid med musikerrötter från både Ollas- och Skalksläktena.

En av sönerna till Lars i AlmNisesgården gav upphov till den musikaliska Starksläkten i Tasbäck. Dessutom blev Lars brors sonson upphovet till den gren av Markussläkten i Hjulbäck där Per och Almoläraren Olof blev skickliga gitarrspelare, och Per Markus kunde virtualisera på 12-strängad gitarr.

Sedan är det trevligt att se hur våra två tidigare mycket populära Wikströmsdragspelare fått förmånen att se sina söner axla aktivt musikliv. Ernst och Sven Wikström var bröder, grannar och de var båda skickliga att spela dragspel. De hade även en dragspelande syster Märta, gift Kvicker boende i Västra Björken, och även Ernsts äldsta dotter Britt-Inger hanterade detta instrument. Både Ernsts son Allan och Svens son Börje har jag omnämnt flera gånger tidigare i mina bloggar.

Därmed fick jag avsluta min sista blogg i min serie om sång- och musiklivet i byn med en presentation av en riktig musikersläkt i byn som har spridit mycken glädje omkring sig.

Andra ämnesområden om Almo följer i mitt fortsatta bloggande.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Kommentarer om gamla musiker Sista gröten för säsongen

1 kommentar Add your own

 • 1. Börje W  |  2016-04-13 kl. 03:24

  Sorry Göran !
  Ernst o Sven Wikström var så nära släkt,
  man kan komma, dom var nämligen bröder,
  fanns även en dragspelande syster Märta,
  gift Kvicker boende i V- Björken.
  Även Ernsts äldsta dotter Britt-Inger hanterade,
  detta ädla instrument.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: