Sexmän i byn

2016-04-16 at 06:22 Lämna en kommentar

Vad slags karlar var sexmän och tunnlagskarlar?

Ja, de var mycket anständiga män, som hade fått viktiga förtroendeuppdrag i bygden. I Wikipedia definieras att en sexmanvar en av sex förtroendemän i en socken som hade att se till att fattade beslut på sockenstämman verkställdes, ansvara för underhåll av kyrkobyggnader och prästgård samt att hjälpa kyrkoherden att övervaka kyrkotukten i socknen. Systemet med sexmän avskaffades i 1862 års kommunalreform, och de flesta av deras arbetsuppgifter övergick till fjärdingsmännen”.

I Almo har jag hittat två sexmän. Den förste är Store Per Persson (1672-1750) i JonsPellesgården. Han var dessutom både nämndeman och tunnlagskarl, och han betydde säkerligen mycket för Västra Almos både rykte och utveckling.

Den andre är Mats Matsson I (1710-1773) i den ärevördiga kyrkovärdgården eller AlmNisesgården i Östra Almo, som vi lite mera vanvördigt kallar den. Han var sexman efter Per Persson och skötte det uppdraget under 23 år. Dessutom var han ju både kyrkvärd och magasinsföreståndare, så även han tycks ha varit vida respekterad. Men så var han ju också huvudman i kyrkovärdgården med både pengar och makt.

Mina minnesgoda bloggläsare har säkert observerat att utbildning och förtroendeuppdrag följde varann under 1600 och 1700-talen. Vi hade tre gårdar där vi hittar igen de tre första gårdsskolorna Brasargårdarna, JonsPelles och AlmNises.

Det var sedan gårdsinnehavarna i samma gårdar som på ett tidigt stadium fick de finaste förtroendeuppdragen. Att de kunde läsa, skriva och räkna betydde säkerligen mycket för att få vara med i finrummen.

Det är mycket troligt att Per Persson och Mats Matsson var de enda sexmännen i Näsbygge fjärding under den tidsperiod de var verksamma. Det vet vi emellertid inget om innan någon forskar vidare, om hur situationen såg ut i de andra byarna i fjärdingen.

Nästa vecka kommer jag till både tunnlagskarlar och en fjärdingsman i byn, men först blir det något om vad som hänt under veckan som gått.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Nämndemännen i Almo by Hänt under vecka 615

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: