Tunnlagskarlar

2016-04-18 at 07:33 Lämna en kommentar

Efter nämndemän och sexmän har turen nu kommit till tunnlagskarlar och fjärdingsmän i min beskrivning av Almofolk med förtroendeuppdrag i byn.

Hittills har jag stött på fem tunnlagskarlar från fem olika gårdar i Almo. Med all sannolikhet har fler tunnlagskarlar funnits från byn under de cirka 200 åren som tunnlagen existerade. Almo omnämns med eget tunnlag  bl.a. i sockenstämmoprotokollen i början av 1800-talet.

Tunnlaget var en organisationsform för beskattning som användes i samband med kollektiva leveranser av ved och kol till kronan. I Leksand fanns 20 tunnlag, som organiserade vedhuggning, byggde och skötte milor och utförde transporter. Varje tunnlag bestod av åtta soldatrotar, som ju tillkom i slutet av 1600-talet för att fördela skattebördorna bland socknens bönder på de olika rotegårdarna.

Den tidigaste förekommande tunnlagskarl jag har hittat var Back Per Persson (1631-1708) i BackPersgården. Han var tunnlagskarl under åtta år under cirka 1690-talet och var säkerligen Almos första tunnlagskarl.

Senare förekom tre tunnlagskarlar som var födda under slutet av 1600-talet. Den äldste av dessa tre var Stor Per Persson (1672-1750) i JonsPellesgården, som var tunnlagskarl cirka under 1720-talet. Han var dessutom utnämnd till både nämndeman och sexman, och var livligt engagerad i bygden.

Efter honom följde Back Olof Ersson (1675-1744) i  BackOskarsgården, som var tunnlagskarl under 4 år cirka under 1730-talet.

Den fjärde tunnlagsmannen som har dykt upp i mina dokument var Bond Mats Matsson (1697-1742) i Pilbondasgården, som verkade under ett okänt antal år kring årtiondet 1740. Han var även utnämnd till nämndeman.

Den siste i raden var Storpers Anders Persson (1709-1786) i Storpersgården, som var tunnlagskarl under 20 år cirka under 1750 och 1760-talen.

Det innebär fem tunnlagskarlar under en period av 80 år. Återstår att hitta ytterligare ett antal tunnlagskarlar från byn, men redan de som framkommit ger oss en fingervisning om vilken typ av gårdar dessa män kom från.

Det blev två gårdar Östra och tre gårdar från Västra Almo som bistod med dessa fem tunnlandskarlar.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 615 Fjärdingsman och byuppsyningsmän

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: