Fjärdingsman och byuppsyningsmän

2016-04-19 at 06:50 1 kommentar

Vi hade ytterligare ett par förtroendeuppdrag i byn. Det ena  var fjärdingsmannen, som länge var ett lokalt förtroendeuppdrag som kunde jämföras med sexmannens, men utvecklades allmänt i Sverige under slutet av 1800-talet till en lägre statlig tjänst, oftast på deltid. Fjärdingsmannen tillsattes externt och inte av byborna själva.

Den ende fjärdingmannen i Almo var Erik Hansson (1720-1792) i gamla Backhansgården, som innehade uppdraget under 22 år  cirka under 1770 och 1780-talen. Han var son till den Hans Larsson, som var med och deltog i Dalaupproret. I Almo ser det ut som fjärdingsman var en fortsättning på uppdragen som tunnlandskarlar, men vi hade dock Almo tunnlag i funktion långt in på 1800-talet.

Det andra återstående förtroendeuppdraget i byn är det över 300 år gamla uppdraget som byuppsyningsman. Den först kände är Lars Ersson i Momatsgården, som var byuppsyningman under år 1700. Uppgifter om vem som senare hade uppdraget under det århundradet är ofullständiga, och jag har bara hittat fem namn som har presenterats som byuppsyningsmän under hela 1700-talet.

Under 1800-talet är det fler personer som noterats som byuppsyningsmän. Jag misstänker att det under många år fanns separata byuppsyningsmän i Östra och Västra Almo. Under 1880-1910-talen finns det nämligen nitton årtal i min statistik, som hade byuppsyningsmän under samma år från både Östra och Västra Almo.

Byuppsyningsmannen väljs årligen vid en byårsstämma. Nuvarande person med det mycket gamla och hedersamma byuppsyningsuppdraget i byn är sedan några år Johnny Bondin i Bondinsgården.

I morgon är det dags att börja komma in på politiska och kommunala uppdrag för Almobor.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Tunnlagskarlar Kommunala befattningar

1 kommentar Add your own

  • 1. Ingemar Goliath  |  2016-04-19 kl. 11:58

    Hej Göran – du har väl inte nämnt (?) att uppgifter om bl a byuppsyningsmän förekommer – i vart fall för Boda och Rättvik – i tidiga husförhörslängder antecknade på smutstitelblad och pärminsidor och i sent upprättade längder på förtryckta blankett-sidor. Men kanske du tänker ge källuppgifter i samlad form senare?
    Hälsningar, Ingemar G(oliath)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: