Siljansnäsmål i Uppsalaarkiv

2016-04-26 at 04:35 Lämna en kommentar

Då jag var i Uppsala i fredags passade jag på att droppa in på Dialekt- och folkminnesarkivet, som ligger omedelbart granne med Landsarkivet.

Min fråga gällde upplysningar om hur många dialektrelaterade inspelningar de har från Siljansnäs i det arkivet, och det fick jag ett ganska fullödigt svar på.

Det är 54 inspelningar varav 14 från 1947, en från 1957, en från 1960 och 38 från början av 1970-talet. I dessa inspelningar förekommer 29 Siljansnäsbor som intervjuobjekt, där Jons Anders Andersson född c:a 1864 är den äldste bland dessa.

Det var inte angivet från vilken by intervjuobjekten kom ifrån, men jag kunde se att personerna representerade de flesta byarna i Siljansnäs från Klockarberg i väst till Fornby i öst. Det innebär att det förekommer en blandning av olika byvariationer utan att detta omnämns i bandbeskrivningarna.

Det vore onekligen roligt, om vi kunde få fram någon gammal intervjuinspelning från Almo. Det ska visst finnas en inspelning med Momats Karin Ersdotter född 1899, men vi vet inte vart den är förlagd och är tills vidare försvunnen. Sedan dess är det ingen som har gjort någon ordentlig intervju av någon äldre Almobo sedan Anders Land född 1889 kom med i ett av de band som finns i Uppsala.

Än är det inte försent, men åren går och dialektorden, grammatiska variationer och äldre ordvändningar försvinner.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Avkortningslängder Revboken 1734 i delar av Näsbygge fjärding

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: