Gårdsnamnen i Almo

2016-04-28 at 08:12 Lämna en kommentar

Två viktiga och mycket behjälpliga uppgifter i byhistoriskt material som glatt släkt-, gårds- och byforskare är bruket av sonnamn och gårdsnamn.

Fram till slutet av 1800-talet har sonen som efternamn konsekvent alltid tagit faderns förnamn som efternamn. Ett viktigt undantag är då soldatnamnen kommit in i bilden. Det var lätt att följa generationerna tillbaka i tiden.

Detta har varit till god hjälp, speciellt då jag kommit ner till 1500- och 1600-talen, då det ibland förekommer att en hel generation inte omnämns i några officiella handlingar. Jag har då skrivit att det är en fiktiv generation, och det har hänt vid ett flertal tillfällen, att jag senare stött på ett dokument då denna person eller familj kunde verifieras. Det gör en byforskare upprymd.

Den andra hjälpen är gårdsnamnen, som mera frekvent började användas under första halvan av 1700-talet. Olika källor har dock inte konsekvent använt sig av samma gårdsnamn för en gård. Dokument efter lantmäteriförrättningar anger ibland ett annat gårdsnamn än de som finns i kyrkböckerna, och det händer ofta samma sak i domböckerna. Gårdsnamnen ändras även oftare än man kan tro, och det är lätt att gå vilse i de egna noteringarna.

Riktigt komplicerat kan det bli då ett mycket populärt namn som Per användes i flera generationer samtidigt. Det mest komplicerade fallet är Back Per Persson i Östra Almo med samma för- och efternamn under flera generationer och samtidigt användes samma gårdsnamn för olika gårdar. Jag kommer att få anledning att återkomma till det.

Under en bloggserie framöver kommer jag att ägna mig åt gårdsnamnens uppkomst, bildning, utveckling och frekvens i Almo.

I morgon börjar jag med Almos äldsta gårdsnamn, och jag vet, att det är många som med stort intresse ser fram emot den och närmast efterföljande bloggar.

Så följ med och ge gärna dina egna synpunkter på hur gårdsnamnen kan tänkas ha uppkommit. Det finns många infallsvinklar i namntolkningar och en uppfattning behöver inte vara mer rätt än någon annan.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Revboken 1734 i delar av Näsbygge fjärding Äldsta gårdsnamnen i Västra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: