Äldsta gårdsnamnen i Västra Almo

2016-04-29 at 06:40 Lämna en kommentar

De äldsta gårdsnamnen refererar ofta till tidigare ägare av gården.

Ganska typiskt för detta är Hansgården, som byggdes upp under 1560-talet av sonen Hans Olsson i Ollasgården. Hans son Olof tog över den nya gården och i nästa generation var det Lars som tog över med namnet OlofHans Lars Olsson i mantalslängden år 1660.

Olofsnamnet blev kvar i Ollasgården.  Det blev först LarsOls, och efter att Lars fallit bort i namnet blev det Ollesgården. Det namnet ombildades under senare delen av 1800-talet till nuvarande namnet Ollas. Ollasnamnet kom alltså från den Olof som föddes på gården under det första decenniet på 1500-talet och är definitivt det äldsta kvarvarande gårdsnamnet i Almo, då vi ser till gårdsnamnets härstamning.

I Hansgården föll Olofsnamnet bort i gårdsnamnet och gårdens namn blev Hansgården, som användes första gången i revboken från 1734 för gårdsinnehavaren Hans Anders Larsson. Det namnet består fortfarande i gården med tre generationer boende i byn. Skillanden numera är att Hans blivit efternamn istället för gårdsnamn, eftersom systemet med gårdsnamn i praktiken har försvunnit i byn.

Den andra lika gamla gården som Ollasgården är granngården Brasar. De fyra första gårdsinnehavarna hette Per (eller Pelle) Persson och gårdsnamnet blev helt enkelt Pelles. Den fjärde Per Persson hette därvid ”Pär Pärss i Pellesgården” vid det första husförhöret 1628. Det namnet ersattes av gårdsnamnet Brasar i början av 1700-talet, men jag vet inte vad var anledningen till detta, och jag har inte heller lyckats härleda uppkomsten av det namnet.

Orsaken kan vara att granngården blev en PerLarsgård där namnet Lars efterhand uteslöts och gården blev Pellasgården i revboken 1748. Det gick ju inte att ha både en Pellesgård och en Pellasgård som grannar, och Pellesgården bytte namn till Brasar. Pellasgården har fått behålla sitt gårdsnamn tills i slutet av 1900-talet, men tyvärr håller det gårdsnamnet nu på att försvinna, i och med att de nya ägarna inte har någon släktrelation med de gamla ägarna.

Det äldsta kvarvarande gårdsnamnet i Almo som har anknytning till sin äldsta gårdsinnehavare är alltså Ollas efter ombildningen från namnet Olles och Hansnamnet i det gårdsnamnet fallit bort. Det andra återstående 1500-talsgårdsnamnet är Hans efter att namnet Olof fallit bort i den gårdsnamnskombinationen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gårdsnamnen i Almo Äldsta gårdsnamnen i Östra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: