Äldsta gårdsnamnen i Östra Almo

2016-04-30 at 06:47 Lämna en kommentar

De tre första gårdarna i Östra Almo bildades i mitten av 1500-talet. Dessa var de gårdar vi idag kallar Landins (BackPers), Oskarssons (BackOskars) och Stormatsgården (Hol)

Holgården byggdes upp av sonen Lars Jonsson från Ollasgården i Västra Almo, och han blev säkerligen Back Lars i folkmun, då han slog ner sina bopålar uppe på den höga kullen mot öst sett från sitt föräldrahem.

Inte långt därefter kom även Anders Halvarsson och Anders Matsson som blev nära grannar med Lasse. Det blev två Anders, och rimligen skulle bara en av dem kunna kallas BackAnders och det blev Anders i BackPers. För Anders i BackOskars blev gårdsnamnet efter hand Mor, men jag vet inte bakgrunden till det namnet.

Backnamnet blev kvar i Holgården fram till sekelskiftet 1700-1800, då en karl från Holgården i Björken flyttade in och behöll sitt gårdsnamn i sin nya gård. Backnamnet återkom emellertid till Holgården i början av 1900-talet. Holgården har tre ättlingsgårdar i Östra Almo Alm, Momats och Karis men ingen av dessa behöll Back som gårdsnamn.

Den sonson till Back Anders som tog över gården döptes till namnet Per, vilket blev början till Per Perssonepoken i gården då fem generationer i rad fick heta Back Per Persson. BackPersgården blev ett naturligt allmogenamn men i offentliga handlingar står de det bara Back som gårdsnamn.

Namnet Mor stannade kvar i BackOskargården fram till början av 1800-talet, då gårdsnamnet ändrades till Back. Gårdsnamnet Mor stannade emellertid kvar i ättlingsgården Morgården, där gårdsnamnet lever kvar.

Backnamnet finns idag kvar på Backen bara i Backhansgården, där det namnet övergått till att vara ett efternamn. Annars har Backnamnet som gårdsnamn levt vidare genom den gren av BackPers, genom BackMats, som flyttade till Västra Almo.

I dagsläget finns gårdsnamnet kvar enbart hos bröderna Back Ejnar och Back Erik Johansson efter att Back Sven gick ur tiden. Ingen av dessa var emellertid födda eller uppväxta på Backen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Äldsta gårdsnamnen i Västra Almo Hänt under vecka 617

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: