Hänt under vecka 617

2016-05-01 at 05:18 Lämna en kommentar

Igår var det sista april med de vanliga valborgsmässoeldarna.

Men eldarna blir färre. För ett eller ett par decennier sedan hade vi vår egen sista-april-brasa i Almo. Sedan samarbetade vi med gemensam brasa med Alvik. I år hade vi ingen aktivitet alls i Almo under kvällen, medan de i Alvik hade en präktig fest med 50 deltagare efter en byarbetsdag, så de hade byaktiviteter från morgon till sen kväll. Även Tasbäck hade i år ställt in sin valborgsmässoeld. Det är i takt med tiden. Det blir allt svårare att hålla gemensamma byaktiviteter igång, och det erfordras att det finns någon person eller några eldsjälar som driver genomförandet.

Även för genomförandet av valborgsmässofirandet på Björkberget gnisslar det i organisationsmaskineriet. Hembygdsföreningen och byn Björken orkar inte med det själva, och det blev BuffilsAnnas och hotellet med sin flyktingförläggning som fick ta tag i det hela god hjälp av eldsjälen Bibi Nilsson, eller det kanske var tvärtom. Ingen hade dragit igång det om inte Bibi satt fart på det. Det blev i alla fall en majbrasa, även om det inte blev utannonserat i vare sig dagspress eller i Leksandsbladet, och kyrkokören var troget med och sjöng.

Själv var jag med Siljansnäs manskör vid hembygdsgårdarna i Leksand och sjöng in våren. Under Orvar Bodlunds ledning var det väldigt stimulerande och roligt. Dessutom hade vi betydligt bättre väder än under de senaste två åren med därtill positivt större åhörarskara.

Aprilvädret stod sig även den här veckan med omväxlande ruggigt väder och skönt solsken. Buskarna knoppas och våren är nu här. Det kommer att märkas under nästa vecka med betydligt mera sol och höga vårvädertemperaturer.

På lördag förmiddag i slutet av nästa vecka förbättrar vi vandringsleden igen med mera spik och plank. Nu ska vi slutföra jobbet med spångningen av Ormbäcksdeltat. Det tog över 10 år! I fjol kom planken från Hans Alm. I år är det Morpers Anders som bjuder med visst bidrag från sågverket.

I Kerala fick Geetha igår en sju minuters häftig åskskur med 5 mm regn, då vi pratades vid på Skype. Jag kunde höra åskmullret i datorhögtalarna. Regnen är på väg, och de vitblommiga träden kring huset har börjat blomma. Det är Keralas egen vår innan sommarregnen kommer med monsunen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Äldsta gårdsnamnen i Östra Almo Gårdsnamn bland ättlingarna i Holgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: