Gårdsnamn bland ättlingarna i Holgården

2016-05-02 at 07:18 Lämna en kommentar

I förrgår bloggade jag om de äldsta gårdsnamnen i Östra Almo, och det blev mest om det tidigare allmänt vanligt förekommande gårdsnamnet Back.

Jag nämnde även om att Holgården fått sitt namn från byn Björken. Den gården fick tre ättlingsgårdar i Östra Almo: AlmNises, Momats och KarisNybergs.

Almgården är den första gården i Östra Almo som byggdes utanför området Backen, och den gården byggdes nära den å som rinner invid Almobyn. Ån kallades ”Almåna”, som fått sitt namn av att den hade lätt för att svämma över, vilket i verbform heter att ån ”almar” i äldre svenskt språkbruk. Gården fick sitt namn efter ån och gårdsnamnet Alm bildades. Delområdet i Östra Almo där gården ligger blev sedan kallad Almgårdarna oavsett bakgrunden för den nya gården.

Momats, Momas eller Mo Mass är ett gårdsnamn som det har varit svårt att förstå bakgrunden till. Namnet förekommer i Almo första gången i revbokens uträkningslista 1746, då den nye 21-årige gårdsinnehavaren hette Mo Mass Lars Ersson och gårdsnamnet blev Momas i husförhörslängden 1770 fram till i september 1922, då namnet Momats blev antaget som tillnamn för familjen. Namnets ursprung förbryllar mig, eftersom det inte fanns någon före Mats i släkten senare än Lars Erssons farfars farfar kyrkvärden Mats Larsson i Holgården. Han kan väl inte gärna vara den Mats namnet Momats härstammar från.

Däremot är det lättare att hitta ursprunget till Karisnamnet. Namnet förekommer första gången för Karins Per Matsson (1664-1729) eftersom det var hans mor som hette Karin. Namnet blev Karis fr.o.m. husförhörslängden 1770, då bokstaven n hade utelämnats, och förblev så fram till sekelskiftet till 1900-talet då gårdsnamnet försvann i de offentliga handlingarna och ersattes med det nyskapade efternamnet Nyberg.

Karis är ett av få tillfällen då ett kvinnonamn blivit gårdsnamn. Men jag kommer att återkomma till ytterligare två sådana fall i Västra Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 617 Gårdsnamn bland ättlingarna i BackPers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: