Gårdsnamn bland ättlingarna i BackPers

2016-05-03 at 04:53 Lämna en kommentar

Från ursprungsgården BackPers (senare Landins) blev det nya gårdsbildningar i den norra delen av Backen i Östra Almo.

Den första avknoppningen utgjordes av Back Olof Persson (1633-1687). Hans sonson blev soldat i rote Gjerss, som av och till blev gårdsnamn blandat med namnet Back. Gjerss är alltså ett soldatrotenamn. Gården är numera borta, och de sista bosättarna lämnade i mitten av 1880-talet. Gjerssfolket och gården har sedan dess försvunnit ur folkminnet i byn.

Sonen Olof Olsson I (1659-1733) till Back Olof Persson bosatte sig emellertid mellan BackPersgården och Gjerssgården, och hans son Olof Olsson II (1705-1736) bytte ut sitt gårdsnamn Back till Skommar. Det innebar att han var skomakare till yrket, och namnet Skommar har bildats från yrkesnamnet.

Olof Olsson II dog redan vid 31 års ålder, och hans hustru gifte om sig med Anders Persson från Jonsgården i Backbyn. Deras son Per Andersson (1740-1798) byggde upp en ny gård i norra delen av Västra Almo, där han tog gårdsnamnet Jonas efter sin faders hemgård. Det namnet blev senare ombildat till Jones vilket jag får anledning att återkomma till, då jag kommer att blogga om Västra Almos gårdsnamn.

Olof Olsson II:s äldste son Olof Olsson III (1731-1800) byggde en egen gård bredvid sitt föräldrahem. Den gården tog över gårdsnamnet Skommar från sin hemgård och blev senare en Bolénsgård.

Olof Olsson II:s yngste son Anders Olsson tog över sin föräldragård, men han började sitt yrkesliv som soldat i rote Landtysk, innan han tog över sin hemgård. Gården fick då i gammal god ordning sitt gårdsnamn ändrat till soldatnamnet Landtysk. Det namnet levde sedan kvar på gården, men ordet Tysk uteslöts efterhand. Det blev istället gårdsnamnet Land, som lever kvar hos den nuvarande gårdsinnehavaren Lars-Erik Land.

Ytterligare en granngård har sitt ursprung genom en dotter från Landtyskgården. Det är KarisOllasgården, men det gårdsnamnet har sin egen historia som jag kommer att återkomma till, då jag går igenom gårdsnamnen i Västra Almo.

BackPersgården har även avknoppat BackMatsgården. Det var den gården som brann ner i den stora branden 1792 och förenade sig med den andra nerbrunna granngården Pellas, vars namn har uppkommit i Västra Almo. På Backen blev gårdsnamnet emellertid givetvis BackPellas. En annan gren från BackMatses hamnade efter branden i ett virrvarr av förflyttningar tills gårdsfamiljen slutligen slog ner sina bopålar i gamla Smångsgården i Västra Almo, som då blev en Backgård.

Det finns alltså tre förgreningar eller kopplingar till Västra Almo för BackPerssläkten i den norra delen av Backen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gårdsnamn bland ättlingarna i Holgården Gårdsnamn bland ättlingarna i BackOskars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: