Gårdsnamnen i PerNilses

2016-05-06 at 01:57 Lämna en kommentar

I min blogg 29 april började jag med de första gårdsnamnen i Västra Almo.

Den första avknoppingen i PellesBrasargården var min gård redan i den tredje Pellesgenerationen. Då blev gårdsnamnet Hed, vilket var ett ganska vanligt förekommande gårdsnamn i andra byar kring Siljan. En av dessa byar var Alvik som från början hade åtminstone två Hedgårdar, av vilka en försvann då det blev nödår och familjen kunde inte försörja sig.

Namnet Hed finns annars i två andra sammanhang i Almo. Det är åkrarna Heden som ligger nära Almoån där den gamla Hedkvarnen låg. Om den kvarnen fick sitt namn efter gårdsnamnet eller åkrarna låter jag vara osagt, men det är mycket troligt att alla tre namnen har samröre, och att Hedkvarnen ägdes av familjen på Hedgården.

Hednamnet på gården försvann, då det uppstod flera mindre trevliga händelser under ett halvt sekel. Hed Nils Ersson, född under 1570-talet i gårdens tredje generationen, hade två söner och två döttrar. År 1632 blev äldste sonen änklingen Erik ihjälslagen vid ett vilt gästabud. Den äldre ogifte dottern Karin blev år 1670 brutalt nedslagen på sin hemgård av två män från grannbyn Näsbyggebyn, och av detta blev ett rättsfall.

Den yngre dottern Brita fick usla betyg i husförhöret 1628, och det är oklart om hon hade en del att göra med häxanklagelserna som resulterade i en av häxavrättningarna år 1671. I alla fall var det Hed Nilssons Brita som avrättades, men det är troligt att det var yngste sonen Per Nilssons hustru som utsattes för den behandlingen. Då Per Nilssons son Per i sin tur tog över gården blev gårdsnamnet ändrat till Nillses, vilket blev Pernils i revboken 1734 med syftning på vad som hände i Almo under häxprocesserna.

PerNilsnamnet försvann då en av sönerna i MorPersgården gifte in sig i gården, men namnet bet sig något nedlåtande kvar i folkmun i granngården BrasarGöstas, då en dotter i PerNilsgården gifte in sig i den gården. Det i byn gängse gårdsnamnet blev då förkortat till Pniss, vilket inte var uppskattat av de som bodde på gården. Det är samma typ av gårdsnamnsförkortning som Pjons i byn Hjulbäck, som är en kort form av Per Jonssons.

När min morfar Ris Erik Olsson köpte och flyttade in i gamla PerNilsgården blev gårdsnamnet Ris. Det gamla och vanliga Risnamnet hade då börjat försvinna i byn och morfar tog det som efternamn. I och med att min far tog över gården försvann det gamla Ris-gårdsnamnet i min gård likaväl som i hela byn.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almos fem ursprungsgårdar Gårdsnamnet Ris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: