Gårdsnamnen Stor och Liten

2016-05-09 at 12:01 Lämna en kommentar

I flera Siljansnäsbyar var det vanligt förekommande att gårdsnamnet blev format från orden stor och liten.

I min bakgrund har jag på min fars sida i Björken haft gårdsnamnet LissPers, och i Almo har den typen av gårdsnamn längst dröjt sig kvar i namnet StorPers, som var det det tidigare namnet för NygårdsPetters.

Namnet Stor och Liten har uppkommit för att särskilja gårdar med gårdsinnehavare med samma namn, och vanligtvis förekommande då det gäller det populära namnet Per Persson. I dessa fall har det blivit LissPers och StorPers i olika former. I Almo har olika officiella gårdsnamnstavningar av stor och liten förekommit bara i Västra Almo men dessa saknas i Östra Almo, där Stor bara förekom i folkmun för Stormatsgården.

Gårdsnamnet Liten förekommer i Almo i olika stavningar som Liss eller Litzle i Smångs och Lissel i MoenHermans. I Siljansnäs fanns dessutom en soldatrote med rotebönder från i första hand Norrskog, men där byarna Klockarberg och Näsbyggebyn fanns representerade. Det fanns många soldater från Siljansnäs i Litenroten där olika stavningar förekom, men vi hade dock ingen soldat Liten representerad från Almo.

  • Liten hos Eric Andersson Liten från Alvik, Anders Andersson Liten i Backbyn, Claes Ersson Liten från Hjulbäck, Daniel Danielsson Liten från Tasbäck och Eric Persson Liten från Tasbäck
  • Lyten hos Anders Eriksson Lyten från Alvik,  Per Johansson Lyten från Backbyn och Lars Persson Lyten i Näsbyggebyns Skräckgård
  • Lythenn hos Anders Månsson Lythenn från Klockarberg

Stor i gårdsnamn har i Almo blivit stavad Store i JonsPelles, där Store härstammar från Backbyn. Stoor i Smångsgården tillkom då Stoor Per Persson var fadern till Liss Pell Persson. Hos NygårdsPetters förblev emellertid stavningen Stor.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 618 Gårdsnamnet OlJons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: