Gårdsnamnet Jons/Jonas/Jones

2016-05-11 at 06:51 Lämna en kommentar

Igår bloggade jag om gårdsnamnet OlJons. Där kommer namnet Jons från Ollasgårdens grundare Jon som föddes någon gång vid cirka 1480-talet. Det namnet försvann under andra halvan av 1600-talet.

Det är den ena Jonssläktgrenen i byn, vilken inte har något samband med den andra grenen, som år 1738 kom från Jonsgården i Backbyn, då Jons Anders Persson gifte in sig i Skommargården i Östra Almo, vilken senare blev Landtysk. Den familjen byggde upp den första Skommargården i Västra Almo, som senare blev SkinnarMatsgården. Samtidigt förde de med sig Jonsnamnet, som då blev Jonas.

Sonen Jonas Per Andersson tog hand om gården medan hans syster Jons Anna Andersdotter gifte sig med Erik Larsson i RisKarisgården och byggde upp KarisOllasgården, som blev granngård med Landtyskgården. Deras yngste son Anders Ersson gifte in sig i StorPellesgården, där han blev byskollärare, och den gården blev JonsPellesgården. Det blev den andra släktgården med gårdsnamnet Jons. De båda namnen Jons och Pelles som ingår i gårdsnamnet JonsPelles kommer från två olika gårdar i Backbyn och har inget samröre med Jon från Ollasgården.

Den andre sonen Per (bror med  Anders) gifte sig med Anna Andersdotter i PerNilsgården och de tog över Kaptensgården, som blev en JonsSkommargård genom Per.

Deras dotter Anna Persdotter gifte sig med Lars Ersson i PellasGotgården, vars bror Daniel Erssons son Erik Danielsson gifte sig med dottern Karin Ersdotter som var sondotter till Skommar Per Persson. Erik och Karin byggde en egen gård intill Karins föräldragård och det blev naturligt att kalla den gården för JonesEriks eftersom Karins föräldragård redan var en JonsSkommargård liksom dess granngård där Jonas Per Andersson höll till.

Namnbildningen är inte helt rätlinjig i det sista fallet, men namnvalet är ändå ganska naturligt. Ättlingar till Jons Anders Persson från Backbyn kom alltså att påverka gårdsnamnsvalet i tre gårdar i Almo, vilket blir fyra då vi lägger till Jones Erik Danielssons son JonesAnders gård, som ju var en gammal Risgård, som han hade tagit över. Dessutom har vi fastigheten JonesLasses längst i norr i Almo som byggdes upp av brodern Lasse till Jones Erik Danielssons sonson Erik.

Det överraskade mig själv att hitta igen så många Jon/Jons/Jonas/Jones-gårdar från två olika släktgrenar i byn. Men alla gårdar har förlorat sina Jonsrelaterade namn, och det är fastigheten JonesLasses uppe i yttersta utkanten av byn som ännu återstår och bär det gamla namnet med heder.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gårdsnamnet OlJons Gårdsnamnet Smångs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: