Gårdsnamnet Smångs

2016-05-12 at 06:32 1 kommentar

Vi har tre gårdar i Almo där gårdsnamnet Smångs har förekommit plus tillfälligt i ett par relativt nyare gårdar  i norra Västra Almo.

Gårdsnamnet kan härledas från byn Björken i Siljansnäs och kom till Almo, då Smångs Anders Matssons dotter Karin (c:a 1640-1671) från Smångsgården i Björken gifte dig med Liss Per Persson i Gamla Smångsgården i Almo. Namnet är alltså äldre i Björken, men jag har ännu inte lyckats komma på hur namnet kan tänkas ha uppstått. Namnet blev kvar i Smångsgården i Almo ända fram till uppfinnaren, konstnären, möbelsnickaren och entreprenören Smångs Lars Ersson III ensam tragiskt avled utan arvingar år 1924 i Nya Smångsgården, eller vi kanske hellre skulle säga SmångsLasses.

Karin och Pers son Mats Persson (1689-1744) byggde upp en egen gård intill den gamla Smångsgården, men där dröjde sig Smångsnamnet kvar bara fram till första halvan av 1800-talet innan tillfälligt namnet Mor tog över under en generation och Mor Per Ersson bytte namn till Lindström. Lindströmsgården har sedan dess varit ett gängse namn som Almobor känner igen.

Smångs Lars Ersson II hade emellertid en dotter Brita (född 1824) som gifte sig med Per Andersson från OlHansgården i Björken. De bosatte sig i Smångsgårdens sub-gård och Per tog över Smångsnamnet som särknamn. Därifrån flyttade de in i Moengården, som tidigare var en OlJonsgård. Pers son Anders tog över och det var hans son Herman som ogift bodde kvar på gården tills han dog i mitten av 1900-talet och Smångsnamnet därmed försvann från Almo.

Dessa tre gårdar med Smångsättlingar ligger intill varann vid samma vägstump i Almo, och vid första tillfälle som eventuellt kan uppkomma borde den vägen byta namn till Smångsgattu.

Men Smångs Lars Ersson I hade en dotterson Erik Olsson (född 1811) som hade sex barn av vilka tre byggde upp nya gårdar i norra Västra Almo. Det var Margreta i Berglundsgården, Anna i NisesÖstbergsgården och Anders i Löfbergsgården. Framförallt de två senare, som var granngårdar, kallar vi ibland för de två Smångsgårdarna  i norra Västra Almo, men ingen av de familjerna behöll namnet Smångs.

Trots en stark släkt i Almo lyckades inte släktnamnet Smångs bli kvar i Almo, och det är få Almobor som känner till hur stor och inflytelserik den släkten har varit i Almos historia.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gårdsnamnet Jons/Jonas/Jones Gårdsnamnet Bond

1 kommentar Add your own

  • 1. Hjortronmyren  |  2017-05-15 kl. 12:01

    Hej Göran,
    Bergfors (2001, s. 158) har skrivit ner ursprunget till namnet Smångs i Siljansnäs. Enligt honom har namnet uppkommit från ett mansnamn som slutar på -s, till exempel Mats, i kombination med namnet Magnus (eller Magnusson). Namnet Magnus/Magnusson har förändrats till Mångs. Senare har Mats Mångs förkortats till bara Smångs.

    Jag hade en egen teori om att Smångs kommer från ordet Smånings, ett ord som jag bland annat hittat i en gammal skrift med koppling till soldater i Pommern. Men jag har inte lyckta komma vidare på det spåret.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: