Gårdsnamnet Hans – del I

2016-05-14 at 11:16 Lämna en kommentar

Gårdsnamnet Hans tillhör de allra äldsta i byn och förekom i fyra av de äldsta gårdarna i Västra Almo, och dessa gårdar fanns därmed i centrala Västra Almo.

Eftersom bokstaven ”H” inte finns med i almomålets alfabet har gårdsnamnet alltid blivit ”Anses” i byn med genitivändelsen ”-es”, som talar om att namnet tillhör en gård. Då ett namn tillkommer faller genitivändelsen bort, som exempelvis blir fallet i namnkombinationen Ans Anders. Gården skulle aldrig ha kallats Anses Anders, vilket är ett namn som dialektralt inte skulle uppkomma i byn. I fortsättningen skriver jag dock på svenska och inte på almomål.

Den första sonen med namnet Hans i byn var Hans Olsson, född på 1530-talet. Han var sonson till grundaren Jon i Almos första gård Ollasgården. Med nuvarande kunskap ser det ut, att det var han som byggde upp den nuvarande Hansgården i byn under 1550-talet. Hans son Olof Hansson fick överta gården efter honom, och Olofs son Lars Olsson tillskrevs gårdsnamnet OlofHans i 1660-års mantalslängd, vilket blev gårdens första gårdsnamn. På Almomål skulle det ha hetat Olans (med långt a-ljud), men det ordet har jag hittills inte stött på i skrift i Almo.

Lars Olssons son Jon Larsson blev soldat Landtysk. Hans hustru hette Marit Olsdotter (det finns en felaktig uppgift att hon skulle ha hetat Jonsdotter). Hon levde under åren 1624-1694, och var änka under sina sista 10 levnadsår. Det var då det tillfälliga gårdsnamnet Maritz i nästa generation uppstod, men i den påföljande generationen kan vi hitta igen gårdsnamnet Hans för första gången hos Hans Anders Larsson (1709-1744), och sedan dess har gården alltid kallats Hansgården.

Olof Hanssons dotter Anna Olsdotter (Lars Olssons syster) ser ut att vara den som uppförde den gård som senare skulle kallas HansOllasgården tillsammans med sin make Monk Per Persson från Näsbyggebyn. Sedan följer tre generationer, där jag inte har hittat något gårdsnamn utskrivet, och först i den fjärde generationen finns gårdsnamnet Hans utskrivet i HansOllasgården.

I den andra av de tre gårdsnamnslösa generationerna gifte sig Olof Jonsson med gårdens dotter Anna som fick ärva gården. Enligt husförhörslängderna skulle Olof komma från Backbyn, men i vigselboken står det att han kom från Almo. Det troliga är emellertid att han är Olof Hanssons sonsons son Olof Jonsson som föddes i Hansgården, och det är sannolikt att det är Olof Jonsson som förde gårdsnamnet Hans till HansOllasgården, trots att gårdsnamnet finns utskrivet först för hans sonson Hans Olof Ersson.

HansOllas som gårdsnamn förekommer dock första gången för ingifte HansOlles Erik Ersson (1796-1837) från Pellasgården i Mon, som övertog namnet HansOlles som särknamn.

Hans Olof Erssons son Olof Olsson (1772-1825) tog över gården men hans bror Hans Anders Olsson byggde upp en ny gård i Västra Almo. Vilken gård var det? Det har jag redan bloggat om i mina gårdsbeskrivningar, men jag återkommer om det på måndag.

Först blir det emellertid något om vad som hänt under veckan, vilket morgondagens blogg kommer att handla om.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gårdsnamnet Bond Hänt under vecka 619

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: