Förnamn som gårdsnamn

2016-05-17 at 05:58 Lämna en kommentar

Det är många av gårdsnamnen i Almo som har bildats av förnamn, speciellt i kombination med ett annat ord.

Ett typiskt sådant är ordet Back i många kombinationer med förnamn. Vi känner ju igen gårdsnamnen BackPers, BackPellas, BackMatses, BackOlles och BackOskars och sedan har vi efternamnet Backhans. Alla dessa gårdar fanns ju uppe på Backen i Östra Almo.

Bland övriga manliga namn hade vi Olof i Ollasgården, Nilsses (Nils) i PerNilsgården, Mats i Momats, Erik som blev Jerk i NäsJerkes, Gösta i Jössa och helt simpelt Hans i Hansgården. Johan blev för långt ord i gårdssammanhang, och det förkortades till Jon, Jons eller Jöns. Sedan har vi givetvis det vanliga namnet Per som blev Pelles eller Pellas. Vi fick alla viktiga manliga förnamn representerade förutom Anders som i Almo blev alldeles för långt för att förekomma.

Kvinnonamnen blev färre och förekom under kortare tid. Undantaget är Karis (Karin), som fanns i flera gårdar under längre tid.

Annars har vi Ester genom Esters Per Persson som med sin familj år 1835 flyttade in från Limå bruk. Namnet försvann då Esters Anders Andersson i släktens tredje generation år 1883 flyttade från byn med sin familj till Torsång. År 1885 flyttade Johan Fredrik Hammar in med sin familj i Estergården och det efternamnet har stått sig tills Britt gifte sig Bondin.

Marit finns representerad genom Maritz Lars Jonsson (1659-1733) under en generation i Hansgården där Marit var Lars moder.

Namnet Britta fick vi in till byn genom att MorBritas Erik Ersson (1806-1846) från Tasbäck flyttade in som andremake i en av gårdarna. Hans son Mor Per Ersson ändrade emellertid sitt efternamn till Lindström, och MorBritas blev ett av de mest kortlivade gårdsnamnen vi har i byn och dessutom ett namn utan bakgrund i byn. Tyvärr har namnet blivit cementerat i byn genom att det blivit ett vägnamn.

Kettis eller Kerstis, alltså Kerstin, fick vi in  från Backbyn helt kort under en generation genom att Kettis Per Persson gifte in sig i Masesgården, nuvarande Johannagården. Tillfälligtvis under en kort sejour fick vi även in gårdsnamnet Sara genom Saras Anders Ersson från Björken innan han med sin familj drog vidare och emigrerade till Amerika.

Vi ser att det finns bara två gårdsnamn, Karis och Maritz, i Almo som har sin bakgrund från kvinnor som härstammar från byn. De övriga namnen är importerade gårdsnamn från Siljansnäsbyarna Björken, Backbyn, Tasbäck och Limå.

Vill ni veta lite mera om kvinnonamn som gårdsnamn i olika byar i Siljansnäs, så refererar jag gärna till Pär-Erik Backs blogg den trettonde januari i år där han ger ger lite fler kommentarer till uppkomsten av flera gårdsnamn med kvinnonamn.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gårdsnamnet Hans – del II Yrken som gårdsnamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: