Yrken som gårdsnamn

2016-05-18 at 06:15 Lämna en kommentar

Då jag har beskrivit Almobyn har det blivit mycket om gårdar med ett mindre jordbruk.

Vi har ju aldrig haft några stora gårdar, och de som varit mer välbärgade än andra har även de bott i mindre stugor utan att rikedomen har synts mycket utanför. Normalt hade man 1-3 kor och i undantagsfall fyra, och det är vad som behövdes i äldre tiders självförsörjning

I Almo finns det ingen uppgift på att andra yrkeskategorier än gårdsinnehavarna med mindre jordbruk förekom. Däremot  var det vanligt att ett annat specialiserat yrke ofta kombinerades med mindre jordbruk, och det förekommer att dessa yrkeskategorier framkommer i något enstaka gårdsnamn.

I Almo hade vi i första hand Skommar, alltså skomakare, som blev ett gårdsnamn i revboken 1734 i Landtyskgården. De hade eget jordbruk, och skomakeriet var tydligen en viktig bisyssla för familjen. Från Landtyskgården spred sig sedan Skommarnamnet vidare till SkommarBoléns, SkommarMargits och SkommarSkinnar. Vi vet inte om någon verkligen var skomakare i dessa tre gårdar eller om de bara hade ärvt gårdsnamnet Skommar från Landtyskgården.

En annan yrkeskategori är svarvaren. Det har funnits många svarvare i byn, men jag har hittat bara en gård där Svarvare blev ett gårdsnamn. Det är en gård som vi vet mycket lite om.

I en tiondelängd från år 1620 förekommer en Svarvare Erik Persson ”Erich Suarf” som innehade ett mantal på nästan 8 stafrum, ett gammalt volymmått som i första hand användes vid vedvolymer men förekommer i äldre skrifter som ett mått på storleken av landinnehav. Han hade alltså ett jordinnehav men vi vet inget om hans familj eller bakgrund. Mantalet övertogs sedan av Ris Mats Olsson i vad som senare blev RisSandberggården, då han gifte in sig till Ollasgården i Almo, och det har jag tolkat att Svarvargården var en föregångare till Sandberggården.

Det ger oss i alla fall en fingervisning om att dessa två yrkeskategorier var viktiga även för närmare ett halvt årtusende sedan.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Förnamn som gårdsnamn Ornitologisk närhistorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: