Förhistoria i AlmNisesgården

2016-05-21 at 02:24 Lämna en kommentar

Vi har en person till från Almo i tiondelängden 1620, som är lika svårbestämbar som Svarvar Erik, som jag bloggade om igår.

Det Erik Ersson eller Erich Erichsson som det också står i de gamla dokumenten.

Jag har sedan tidigare betraktat honom som den yngste sonen i tredje generationen i min gård PerNilsgården i Almo. Det står sig fortfarande, men jag har inte vetat vart han tog vägen efter att hans äldsta bror tagit hand om gården efter deras far.

Det har nu framkommit uppgifter, som tyder på att en Erik Ersson i Östra Almo med mantalet 7 5/16 stafrum kan vara samma person, och då blev det riktigt spännande.

Om detta stämmer skulle det innebära att det var en son från min gård i Västra Almo, som byggde upp den första gården i Almgårdarna, vilket är den gård vi nu kallar AlmNises. Tidigare har jag tillstått kyrkvärden Lars Matsson den äran, men nu verkar det troligt att han köpte den gården på samma sätt som Ris Mats Olsson köpte sin gård från SvarvEriks familj, då gården inte fick några arvingar. De två ursprungsfamiljerna har flera likheter med varann.

Båda familjefäderna hette Erik, dock att deras hustrur hade olika namn. Båda familjerna satt med i husförhöret 1628, men dock levde fortfarande gårdsinnehavaren i PerNilsfamiljen. Båda familjerna hade bara en dotter och ingen son. Döttrarna i båda familjerna hette Karin och torde vara ganska likgamla, likaväl som att även deras föräldrar tycks vara ganska likgamla. Dock fick PerNilsKarin bara 5 1 som betyg i husförhöret medan SvarvarKarin fick högsta betyget 5 5.

Nu har jag kopplat ihop min information från Erik i PerNilsgården med Erik i Almgårdarna och har då har kommit fram till följande:

  • Tidigare har jag hävdat att Östra Almo saknas i husförhöret 1628. Om den nya informationen stämmer, måste jag ändra mitt konstaterande till att alla invånarna på Backen i Östra Almo saknas i dessa husförhör, men att den enda familj som då fanns i de på-sidan-om-liggande Almgårdarna har inkluderats. I husförhörslängden från 1628 är det klart markerat att Erik har sin egen gård, som fysisk inte är tillsammans med hans bror Nils gård. Det var Nils som tog över PerNilsgården och gårdsnamnet kommer från denne Nils
  • Den första gårdsinnehavaren i det som senare blivit AlmNisesgården i Almgårdarna var Erik Ersson, som föddes i PerNilsgården i Västra Almo i slutet av 1570-talet
  • Eriks hustru Ingääl är ungefär lika gammal. Hennes namn tyder på att hon inte kommer från Almo och är ingift utifrån
  • Dottern Karin föddes under det första decenniet av 1600-talet och var ganska likgammal som dottern Karin i Svarvargården. Det fortsatta livet för dessa två döttrar är hittills okänt
  • Gården gick inte i arv och kyrkvärd Lars Matsson från Holgården på Backen tog över efter PerNilsfamiljen. Liksom var fallet med Svarvargården (numera Sandbergsgården) har vi även här trängt tillbaka några decennier, i det här fallet i Almgårdarnas historia

Det blev en viss omskrivning av Almobyns historia, och vid varje sådan omskrivning brukar vi komma ett steg närmare en verklighetsbeskrivning.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Svarvarens familj Hänt under vecka 620

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2016
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: