Husförhöret 1628 i Östra Almo

2016-06-10 at 07:30 Lämna en kommentar

Vid tiden för husförhöret 1628 fanns det två gårdar (kyrkvaktmästargården Alm och nämndemansgården Momats) i Almgårdarna och fyra gårdar på Backen (BackPers, BackOskars, BackOlles och KarisNybergs) i Östra Almo.

Av okänd anledning var ingen gård på Backen medtagen i husförshörslängden. De båda Almgårdarna var medtagna, men det var bara på kyrkvaktmästargården som förhörsresultatet var utskrivet.

Det var emellertid inte unikt för Almo, att inte alla gårdarna i byn finns omnämnda i husförhöret. Det finns gårdar även i andra byar t.ex. Rönnäs och Tibble i Leksand som inte blivit medtagna, och det finns t.o.m. någon by (Gopa) som inte blev representerad av någon bybo överhuvudtaget. Hur det ligger till med andra byar i Siljansnäs är det hittills ingen som har följt upp.

Trots att några gårdar saknas i husförhörslängden går det i Almo att följa vem som var innehavare av dessa gårdar tack vare tillgängligheten av andra källor, men det försvårade.

Kyrkvaktmästargården hade vid tiden för husförhöret ännu inte haft någon kyrkvaktmästare i gården. Om husförhörslängdens fjärde gård i den ordning de står helt enkelt enbart följande text förutom betygen: Erk Ersson, H Ingääl, H Anna, Karin piga. Resten är för oss att tyda och det är ett riktigt detektivgöra.

Då fanns alltså på gården Erik Erikson med hustru Ingegärd och deras dotter Karin. Den andra hustrun Anna är ännu okänd men bör vara hustrun till en son som kanske hade gått ut i krig. Erik kom troligen kom från PerNilsgården i Västra Almo.

Deras son Mats Ersson, som sedan tog över gården, blev Almos förste kyrkvaktmästare och andre nämndemannen efter Mats Olsson i Momatsgården, och efter honom tog hans son Lars över de båda sysslorna. Att Lars tog över gården efter ett par generationer verifieras i jordeboken 1684.

Lite kuriosa är även att både Lars Matsson i kyrkvaktmästargården och Lars Ersson i Momatsgården i de enda två gårdarna i Almgårdarna som fanns hade under en 50-årsperiod gift sig med kvinnor från den lilla byn Sundsnäs, som då tillhörde Näsbygge fjärding.

Almgårdarna blev något av en egen aristokratisk geografiskt separerad del av byn.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Nämndeman Mats Olsson i Almo Gårdsnamnet Pelles och kvinnorna i husförhörslängden 1628

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2016
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: