Gårdsnamnet Pelles och kvinnorna i husförhörslängden 1628

2016-06-11 at 05:51 Lämna en kommentar

Den andra gården i husförhörslängden 1628 var Pär Perss i Pellesgården, där hela texten löd ”Pär Pärss, H Ingeborgh, Matz måghen, H Brijtha” med extra notering ”Pellesgården”.

Ja, Pellesgården var det enda gårdsnamn som blev utskrivet i det dokumentet. Det fanns ju Per Persson i många gårdar, och det var skönt att få det klart utskrivet den här gången. Nu blev det helt klart att Per Persson IV:s hustru hette Ingeborg. Dessutom blev det klart att deras dotter Brittas make hette Mats, vilket skulle visa sig vara Mats Olsson från Näsbyggebyn. Han tog tillsammans med Britta senare över gården.

Värre var det att identifiera den tredje gården, där texten löd ”H Britha enkia, Karin pigan”. Nu föll det sig så att svarvare Erik Perssons hustru hette Britta, och hon fanns med i fattiglängderna under 1630-talet fram till 1640. Då blev det enkelt att koppla samman.

När det sedan visade sig att en annan Mats Olsson från Backbyn hade gift in sig i Ollasgården och tagit över Erik Perssons mantal i granngården var det givet, att det var Erik som grundade den första Risgården i Almo. Om det nu inte var någon före honom som aldrig kom med i något dokument. Sånt får vi aldrig veta. Innan Erik Persson kom in i bilden trodde jag, att det var Mats om var grundaren av RisSandbergsgården.

Den fjärde gården i husförhörslängden var ”Erk Ersson” med ”H Ingääl”, men han har jag redan skrivit om och mina trogna bloggläsare vet redan att han föddes i min gård PerNilsgården i Västra Almo, och att det var han som blev den förste gårdsinnehavaren av kyrkvaktmästargården i Almgårdarna. Sedan återstår att se hur länge den teorin kommer att hålla i sig.

Som vi ser har hustrurna börjat nämnas i och med detta första husförhör. I tidigare dokument har vi bara ibland fått namnet på en kvinna, och det var då hon hade blivit änka. Alltid i sekundära sammanhang alltså.

I och med första halvan av 1600-talet börjar vi få veta lite mer om familjeförhållandena, men fortfarande vet vi inget om barnen under 20 år i familjerna. Dessutom får vi inte heller veta vad som orsakade att folk dog. Söner som skickades ut i krig fick vi ännu aldrig veta namnen på och om de kom levande hem.

Men ändå, vi kommer närmare och närmare den historiska verkligheten efterhand som byforskningen fortskrider.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Husförhöret 1628 i Östra Almo Hänt under vecka 623

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2016
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: