Hed Nils i husförhörslängden 1628

2016-06-13 at 04:30 Lämna en kommentar

I den femte gården i husförhörslängden 1628 i Almo var Nils Erson gårdsinnehavare.

Om honom står det ”Nils Erson, Erk son, Karin, Britha”. Det är allt förutom förhörsbetyget, men det räcker långt. Nils var ett ovanligt förnamn i Almo, och det underlättade gårdsidentifikationen.

Om det vi nu tror stämmer, var de tre bröder i syskonskaran i den tredje generationen i gården, som då hade fått gårdsnamnet Hed. Farfar Per föddes i Pellesgården på 1480-talet och byggde upp Hedgården som nära granne till föräldrahemmet. Det gick bra för honom och sonen Erik, som var Nils far, hade väl förvaltat sitt pund och byggt upp en fin gård.

Men de var tre bröder som skulle dela på arvet efter fadern och det tärde på gårdens resurser. Den ene brodern Erik byggde upp den gård som skulle bli kyrkvaktmästargården, vilket jag bloggade om i förrgår, och den andre brodern Per byggde upp den fina Smångsgården mitt emellan föräldrahemmet och brodern Erik. Pers son Mats tog över den gården och finns med som den sjunde gårdsinnehavaren i husförhöret. Det föll på Nils lott att ta hand om föräldragården, och han skulle få det svårt.

Vid tiden för husförhöret hade Nils hustru redan avlidit och hennes namn finns inte med. Inte någon annanstans heller och vi vet inte hennes namn. Det blev svårt för Nils att ta hand om gård och familj, och gården fick en nergångsperiod. Det har jag bloggat om tidigare, men jag gör en snabbrepetition.

Det var meningen att äldste sonen Erik skulle ärva från fadern Nils, men han blev dystert ihjälslagen i ett vilt gästabud. Dottern Karin bodde kvar hemma, och där  blev hon ”skamligt slagen” av ett par Näsbyggebykarlar. Av det följde rättegång på tinget. Annars hade vi aldrig fått veta det.

Sonen Per var för ung att vara med i husförhöret, men det blev han som så småningom fick ta hand om gården efter sin far. Emellertid, hans hustru Britta blev år 1672 anklagad och bränd som häxa på Käringberget i Leksand. Sedan dess har Hedgården i Almo fått heta PerNilsgården, och det är den gård jag ärvt och bor på.

Det blev en neslig nedgångsperiod för den fina Hedgården i Almo, men av detta visste fortfarande ingen av de fyra familjemedlemmarna, då de satt med i husförhöret 1628 och svarade på prästen M. Olaos frågor om den Lutherska katekesen och andra relaterade frågor.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 623 Hans Olof i husförhöret 1628 och hans dotter Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2016
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: