Hans Olof i husförhöret 1628 och hans dotter Anna

2016-06-14 at 02:55 Lämna en kommentar

Efter familjen Hed Nils följde i husförhörslängden 1628 i Almo tre gårdsinnehavare med förnamnet Olof. De hade hand om gårdarna Hans, Tysk och Ollas, och alla dessa gårdar var direkta grannar till Hed(=PerNils)gården.

Olof Hanssons fader Hans föddes i den tredje generationen i Ollasgården och Olof byggde upp sin egen gård med sin hustru Kerstin. Vid den här tiden vet vi dock aldrig varifrån hustrurna kom.

Men vi fick i alla fall genom husförhöret för första gången veta namnet på flera döttrar. Barnens namn innan de var 20 år kom inte med i någon statistik. Döttrarna gifte sig oftast då de var mellan 20-30 år eller hade i enstaka fall flyttat någon annanstans. I husförhöret får vi alltså veta namnen på långt mindre än 50% av de döttrar som fortfarande var hemma.

Ett annat problem är att en dotter i statistiken ofta kallades för piga, så vi vet inte om flickan i gården var en egen dotter eller vad vi kallar en piga. I husförhörslängden 1628 kallades två flickor för pigor, en för dotter och i Pelles- och Hedgårdarna kallades de fyra döttrarna ingenting alls mer än förnamnet. Vi fick i alla fall veta namnet på sju flickor i den nio familjerna, vilket i och för sig var mycket intressant.

I husförhörslängden saknas alla eventuella barn och texten för familjen lyder helt kort ”Oloff Hansson, H. Kersten”. Genom andra källor vet vi dock att Hans Olof och Kerstin fick åtminstone en son och en dotter. Sonen Olof Hans Lars Olsson, där Olof Hans var gårdsnamnet, tog över gården efter sina föräldrar.

Lars syster Anna föddes troligen före 1607 under 1600-decenniet. Om hon hade fyllt 20 år och bodde hemma skulle hon ha suttit med i husförhöret med sina föräldrar. Hade hon redan fyllt 20 år och gift sig, skulle hon ha varit med i husförhöret i hennes nya familj, vilket inte är fallet.

Mest sannolikt är att hon var underårig vid husförhöret och först några år senare gifte sig med Monk Per från Näsbyggebyn, och att de då gemensamt byggde upp HansOllasgården i Almo.

Husförhöret 1628 var i alla fall ett genombrott i statistiken för de mogna flickorna i byn.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hed Nils i husförhörslängden 1628 Olof i Tyskgården i husförhöret 1628

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2016
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: