Kyrkvärd Mats Ersson i mantalslängderna

2016-06-25 at 11:09 Lämna en kommentar

Den tredje familjen i mantalslängderna (MTL) var Mats Ersson i Almgården i Almgårdsområdet i Östra Almo.

I husförhöret 1628 var det fortfarande paret Ingegärd ”Ingääl” och Erik Ersson som bodde i gården med ”pigan” Karin och dessutom en hustru Anna närvarande. Enligt MTL 1628 skulle det dessutom finnas en son på gården, men han var inte tillgänglig vid husförhöret och var troligen Annas make. Längderna hette egentligen åren 1628-1647 ”Kvarntull-längd för Lexands socken”, som är de tidigast tillgängliga mantalslängderna.

Då vi kommer fram till år 1648 hade Mats övertagit gårdens mantal från Erik, och de var då sex personer som tillhörde gården. Det innebär att Mats antingen övertagit gården genom arv eller ingifte, eller helt enkelt att han köpt gården av den förre ägaren.

Att Mats hette Ersson skulle kunna tyda på att han var son till den förre gårdsägaren Erik, som troligtvis föddes under 1570-talet i PerNilsgården i Västra Almo . Mats föddes i slutet av 1590-talet, och om han var son till Erik borde han ha suttit med i husförhöret och blivit antecknad i den längden. Det var han inte.

Hustrun Anna Larsdotter kom från Björken, och hon kom alltså inte från gården. Återstår att familjen Erik Ersson hade lämnat gården, och Mats köpte gården och därvid övertog mantalet, vilket är mycket sannolikt. Vi vet fortfarande inte vart Mats kom ifrån, men jag har ännu inte kollat, om han skulle kunnat ha sina rötter från Björken.

Mats blev Almos första kyrkvärd i Leksands kyrka, vilket blev inledningen till sex generationers successivt kyrkvärdskap inom familjen. Här vill jag dock erinra om att gårdsföreståndaren i granngården Momats var en annan Mats.

Det var nämndemannen Mats Olsson, som var född i samma generation som Mats Ersson, men Momats Mats var antagligen cirka tio år äldre än Alm Mats. Dessa två granngårdar var de enda gårdar, som då fanns i Almgårdarna i Östra Almos södra del.

Efter att Momats Mats avlidit 1651 tog Alm Mats över som nämndeman i Leksand. Han avlade nämndemannaeden 1652 och förekom sedan i domstolsprotokollen under de följande fem åren fram till 1657.

Det var i slutet av hans levnad som sonen Lars år 1659 övertog förtroendeuppdraget som kyrkvärd och år 1662 som nämndeman efter fadern, som avlidit under något av åren innan.

Det innebar att Mats Erssons innehållsrika liv kunde krönas med, att både han och sonen fått bygdens förtroende att tjäna som både kyrkvärd och nämndeman.

Dessutom var de bönder.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Back Olof Andersson och systern Kerstin i MTL Hänt under vecka 625

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2016
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: