Mera om nämndemansgården i Almo i HFL 1628

2016-07-01 at 10:03 Lämna en kommentar

Igår eftermiddag satte jag mig ner med gårdshistorieintresserade ”Momassystrane” Ingrid Wiberg och Margareta Oskarsson.

Då fick jag tillfälle att presentera min historiska beskrivning av den gård där deras släkt har sin bakgrund. Samtidigt fick de min digitala arbetsfil om gården med beskrivning av alla de 13 generationer som har bott på Momatsgården innan den år 1990 såldes utom släkten. Vi diskuterade min beskrivning och det finns alltid något av innehållet som bör kompletteras, och det blev lite hemläxa både för dom och för mig.

Gårdens ursprungsdecennium kom vi överens om att sätta till 1550-talet med utgångspunkt från att grundaren Mats Olsson föddes cirka under 1530-talet och hans existens verifieras av att han betalade sin tiondeskatt år 1577. Troligen föddes han i Ollasgården i Almo.

Hans son Olof Matsson har inte ännu med sitt namn dykt upp i något dokument, men vi anser att hans existens är mycket sannolik, eftersom hans son i sin tur blev den kände nämndemannen Mats Olsson.

Gårdsforskningen för Almo by har onekligen en oerhörd hjälp av att namnbildningen på personer födda i byn har följt systemet med användning av patronymikon. Faderns förnamn adderas då med tillägget son eller dotter och bildar ättlingarnas efternamn så att exempelvis alla Mats ättlingar får endera Matsson eller Matsdotter som efternamn. Ett mycket smart system, speciellt för de som senare ska reda ut släktförhållandena.

IMG_2101Jag hade tagit fram en kopia av ursprungshandlingen för husförhörslängden 1628. Där framgår det mera tydligt än jag tidigare noterat att Oloff, Päder och Anders var Mats söner och bröder till Anna och Sara. Den Almogård som finns beskriven under Momasses är Pelles (alltså Brasargården).

Den äldsta kvarnskattelängden för gården är från 1628 och är alltså från samma år, som då den första husförhörslängden om människorna i byn kom till. Gården bestod då av 7 personer i åldern 15 år och äldre. Av dessa var två gårdsinnehavarparet ”hjonelaget”, två bröder och tre systrar. Längdskrivaren ändrade sig under senare år och skrev sedan tre bröder och två systrar, och då stämmer det med informationen från husförhörslängden.

Det finns många fall då längdskrivaren inte var så noga med att ge exakt information. Han kunde nog inte i sin vildaste föreställning kunnat tänka sig att det 400 år senare skulle finnas någon knäppskalle, som sitter och petar i dessa siffror han snabbt plitat ner.

Men genom hans försorg blev 1628 i alla fall ett gott startår, och vi kan sedan följa livet i Momatsgården under generation efter generation.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gammal Pergårdens fortsättning Fäboddagen 2016 i Jobsarbodarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juli 2016
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: