Nils Persson, första invånaren i Hallens by

2016-07-04 at 08:20 Lämna en kommentar

I förrgår bloggade jag om Jobsarbo fäbodar, om dess ålder och hur namnet uppkommit.

Idag ska jag spinna vidare med utgångspunkt från dessa första fäbodbrukare i Jobsarbo. Ja, så långt tillbaka vi kan komma i dokumenten. Fäbodarnas existens verifieras genom första omnämnandet i 1663-års fäbodinventering, då det fanns åtta innehavare i dessa fäbodar, och var därigenom den tillsammans med Förbergs fäbodar de största i Siljansnäs.

Namnet Jobsarbodarna tror vi uppstod efter att Jakob Olsson under andra halvan av 1500-talet var innehavare i dessa fäbodar. Det är troligt att namnet Jobs först uppstod som gårdsnamn i Hallen, och att namnet därifrån överfördes till de fäbodar där Jakob var verksam eller kanske t.o.m. grundade. Fäbodnamnet blev i alla fall ”J(ak)obsbodarna.

Fadern Olof Persson omnämns i skattelängderna för Hallen första gången år 1549. Han var då en av de två första dokumenderade skattebönder som finns noterade i den byn.

Den andre var Nils Persson. Han fanns med som ende person i Hallen i de första existerande skattelängderna 1539, vilket är det tidigast existerande dokument vi har, där Näsbygge fjärdings byar finns omnämnda. Hans ättlingar fick senare en koppling till Momatsgården i Almo genom ett ingifte till Almo.

I Nils femte generation blev det första gårdsnamnet omnämnt. Det namnet var Buffils, som tydligen kommit till Hallen genom ingifte av Buffils Anders från Björken med Nils ättling Brita Ersdotter, född 1626 i Hallen. Namnet Buffils tidigaste förekomst i  våra dokument är i grannbyn Björken genom Anders Jonsson Buffil, och jag återkommer om honom i morgondagens blogg.

Det var alltså långt före indelningsverkets bildande på 1690-talet. Britas Anders vet vi ännu inte efternamnet på, men om det är Andersson skulle det verifiera att Britas Anders skulle vara son till sergeant Anders Jonsson Buffil.

Genom Mats Hellströms fina släktdokumentation får vi sedan veta att Britas dotter Buffils Kerstin Andersson yngste son Mats Matsson gifte sig till Björken och där bildade (eller han gifte in sig i) Årbäckssläkten. När ättlingen Årbäcks Anna Ersdotter från Björken år 1941 gifte sig med Momats Erik Larsson, kom därvid en flik av både Årbäckssläkten och Hallens första invånare till Momatsgården i Almo, men det blev dock aldrig ett gårdsnamn här i byn.

Det är typiskt hur de gamla släktbanden i de olika byarna i Siljansnäs nystar och nästlar sig in i varandra.

Kerstins far Buffils Anders, född under 1620-talet i Björken, fanns inte med bland de sex fäbodbrukarna från Hallen vid fäbodinventeringen 1663, och jag har ännu inte hittat något samband i Nils släkt i Hallen, där vi kan se om Nils ättlingar hade något med Jobsarbodarna att göra.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 626 Sergeant Anders Jonsson Buffil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juli 2016
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: