Då Anders Matsson kom till byn i mitten av 1500-talet

2016-07-12 at 12:18 Lämna en kommentar

Efter att ha gått igenom och utfört en detaljerad jämförande studie av husförhörslängden 1628 och kvarntullslängderna från samma år i Östra Almo har det åter blivit en något ny beskrivning av Almos äldre historia.

Återstår nu den gamla BackOskargården, som är den första Morgården i byn. Det har emellertid inte gått att slutligt fastställa om den ursprungliga Morgården är den gård vi idag kallar för MorPers efter den ägare som föddes 1878 på gården och där byggde nytt bostadshus. Då vi tittar på och jämför olika faktorer har jag emellertid fastnat för att utnämna BackOskargården som den ursprungliga Morgården i Östra Almo.

Innan gården blev en Morgård på 1610-talet har jag nu kommit ytterligare ett par generationer längre bakåt i tiden. Det är emellertid inte självklart att dessa två generationer tillhör gården.

Nu lär jag återknyta till centrala Västa Almo igen. Till Tyskgården, som jag i mina första studier inte uppfattade hur gammal den gården egentligen är. Den gården låg granne med Ollasgården, som är en av Almos två ursprungsgårdar.

I mitten av 1550-talet kom en Anders Matsson till byn. Han kan ha slagit ner sina bopålar intill Ollasgården och bildat Tyskgården, men lika gärna skulle det ha kunnat vara på BackOskargårdens gårdsplats uppe på Backen i Östra Almo. Det som i första hand talar för Tyskgården är tidsmässigt dess geografiska placering. Det som talar för BackOskars är emellertid sammansättningen av namnen på de som bodde där.

För närvarande lutar jag åt att Tyskgården är äldre än BackOskars.

I morgon lär jag återkomma till den knepiga tidsbestämningen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Användningen av vandringsledens båtar Vart bodde Anders Matsson?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juli 2016
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: