Anders Matsson i Tyskgården

2016-07-16 at 09:12 Lämna en kommentar

Då Anders Matsson kom till byn i mitten av 1500-talet har jag inte lyckats klara ut, om det var han som byggde upp Tyskgården eller om det var BackOskargården han byggde upp.

Det finns ju inga kartor före 1820-talet som kan ge någon ledtråd, och Almo var ju inte uppdelat på Östra och Västra Almo. I skatte- och mantalslängder har det alltid bara stått Almo by.

Om de två bydelarna hade blivit etablerade av folk utifrån hade det varit lätt gjort, att det hade uppstått olika namn för de två bydelarna. Nu blev det inte så. Det kan tyda på att de första invånarna i Östra Almo var ättlingar från de första gårdarna i Västra Almo, som vidareetablerade sig i Östra Almo. Det är ett vagt argument men kanske bör omnämnas.

Den förste nu kände gårdsuppbyggaren i Östra Almo var Anders Halvarsson i BackMatsgården på 1550-talet, och han kom utifrån. Men då har vi gårdarna KarisNybergs som byggdes upp under 1540-talet om länken Lars Persson kan verifieras från Ollasgården och Momatsgården under 1560-talet om Olof Matsson kan verifieras från Ollasgården. Nu tillkommer alltså frågan, om det var utifrånkommande Anders Matsson som etablerade sig i Östra Almo under 1550-talet.

Då vi tittar på storskifteskartan ser det emellertid mycket frestande ut att placera in Anders Matssons nya gård där Tyskgården är inritad. Uppbyggnaden av gården på det stället passar ju tidsmässigt mycket väl in, eftersom tiden för uppbyggnaden av Per-Nilsgården i området är ganska sammanfallande.

Den faktor som talar för att Anders gård byggdes upp i Östra Almo är att hans son Mats bodde i Östra Almo, och följdfrågan blir om det var Anders eller Mats som var gårdens etablerare. Det går inte att utröna, men det är en klart obesvarad fråga.

Med utgångspunkt från ovanstående diskussion kommer jag emellertid i fortsättningen att uttrycka mig, att det var Anders som byggde upp Tyskgården. Sonen Mats byggde upp BackOskargården, och det var hans bror Olof som tog över Tyskgården.

Tills vi kommer på någon faktor som talar för motsatsen!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Vart bodde Anders Matsson? Hänt under vecka 628

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juli 2016
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: