Skattedokumenten från 1500-talet

2016-07-22 at 12:52 Lämna en kommentar

Det är egentligen fascinerande att det går att gå tillbaka till 1500-talet i Almo bys historia.

Och det är inte bara Almo by utan det är alla byar i Leksands socken. Men det är dock bara i Almo som vi har de identifierat personerna i de äldsta dokumenten, så att vi idag vet i vilka gårdar de bodde, och vi kan följa gårdarnas utveckling under en 500-årsperiod. Det är inte i många länder, om ens något land, här i världen vi kan följa en bys utveckling så detaljerat under en så lång tidsperiod.

Först får vi vara tacksamma att det fanns personer i Sverige som tog tag i dokumentationen av befolkningen. De hade sina vägande skäl som gjorde att de fann detta nödvändigt. För myndigheterna gällde det att ha koll på skatteunderlaget, och det har inte gått utan en ordentlig personregistrering. Kyrkan hade sina skäl och kyrkobokföringen startade några decennier efter att protestantismen infördes som statsreligion i landet.

Sedan får vi vara tacksamma för att vi inte har behövt utstå något krig inom de centrala delarna av landet, med den förstörelse det alltid innebär. Dokumentationen har kunnat bevaras. Det som förstört är ett antal bränder och vissa på annat sätt förkomna volymer, men det har hänt bara vissa delar av den omfattande dokumentation som ju finns tillgänglig.

Vi har numera de gamla skattelängderna tillgängliga på Internet. Visserligen måste vi skaffa och betala för en prenumeration på SVAR för att nå åtkomsten, men väl gjort detta kan vi följa dokumentationen, inte årsvis, men dock under de flesta av åren från 1539 till resten av det århundrandet. Man får gå in under ”specialsök” och sedan vidare till ”landskapshandlingar” och vidare under givna årtal fär att se och läsa. Sedan gäller det ju även att kunna läsa de gamla skrivtecknen, vilket inledningsvis är ganska knepigt.

Det är helt fantastiskt att inte behöva åka ner till riksarkivet i Stockholm och beställa fram varje enskild volym, utan det går bra att sitta vid skrivbordet därhemma med datorn, ta fram dokumenten och läsa.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almos i skrift först omnämnda kvinnonamn Hänt under vecka 629

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juli 2016
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: