Almos historia Del 10 – 1610-talet

2016-10-03 at 08:10 Lämna en kommentar

Det andra decenniet på 1600-talet är det sista decenniet vi kan följa gårdarnas egentliga utveckling i skattelängderna.

Istället för tionde och årlig ränta har annan terminologi införts och under detta decennium kallas det allmänna tiondet tillfälligt för ”kyrkotionde” eller ”kyrkohärbärge”. Det sista tillfället jag har hittat uttrycket tionde i handlingarna är 1619, då det kallades tionde av gröda ”tionde växt”.

Istället för årlig ränta övergår terminologin till ”jordebok”, ett ord som år 1571 första gången relaterades till Almo. Sista gången årlig ränta användes var 1627. Sedan använder man sig av uttrycket jordebok.

1614 betalade Sverige lösen för Älvsborgs fästning för andra gången till Danmark (klicka på grågrön/blå text för att läsa mera). Almobönderna var återigen ålagda att punga ut med sin del av den ålagda skatten.

Erik Svarvare avled i mitten av det decenniet, och det blev hans hustru som betalade Älvsborgsskatten för sin gård och även gårdens skatter i fortsättningen.

Annars blev det inte några nämnvärda förändringar under det decenniet bland skattebetalarna i Almo och ingen ny gård etablerades.

Det är i nästa decennium, 1620-talet, som mera information om gårdarna börjar sippra fram.

Entry filed under: Uncategorized.

Hänt under vecka 639 på Mukkunni Hill Almos historia Del 11 – 1620-talets informationskällor

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv