Almos historia Del 14 – Laga ting januari 1632

2016-10-13 at 05:27 Lämna en kommentar

Den 16:de januari 1632 var det ”Ting med allmogen av Leksand, Bjursås och Åhl socknar” och tingsnämnden bestående av tolv nämndemän var församlad.

Den ende som kom från nuvarande geografiska området Siljansnäs var nämndeman Mats Olofsson från Almo. Numera vet vi att han kom från Momatsgården i Almo, och han stod först omnämnd av de tolv uppräknade deltagande nämndemännen.

Almo tillhörde då Näsbygge fjärding, vilket även Tällberg gjorde, som representerades av en Erik Jonsson. Åhl hade två representanter och Bjursås hade en. De övriga sju kom från de övriga tre fjärdingarna i Leksands socken Åsbygge, Rönnäs och Härads.

Det är tack vare genom Kurt Perssons tolknings- och översättningsarbete vi har fått möjlighet att titta in i det lokala domstolsväsendet i Leksand under 1600-talet. Då det finns angivet i min bloggtext från vilka gårdar i Almo omnämnda människor kom från är det mina egna tillägg till det Kurt har tecknat ned.

Under denna januaridag 1632 hade det trettioåriga pågått under närmare ett par år och i november samma år skulle kung Gustav II Adolf dö ut på slagfältet. Livet gick vidare i Leksand, men det var många soldater som värvades ut i krigen.

Vid det laga ting som hölls fanns förutom nämndemännen ”vedervarande Ståthållaren utöver Kopparbergs län och … äreborne och manhaftige Peder Nilsson till … Anders Göransson”. Kurt fick nog slita med med att uttyda texten i det gamla slitna dokumentet, och Kurt har blivit tvungen att plita ner många ”…” eller ”:/” som visar att det fanns outtydbar text däremellan det som kunde tydas.

De ämnen som togs upp på tingsmötet var av många allehanda slag: osämja sedan någon slagit ihjäl en gris, ett dråpsfall, landsköp, brodersdelar, testamenten och arvsfrågor, ett stort antal ”opbud” i samband med köp och försäljning av mark och information om jordbyten. Ingen fråga angick dock Almo.

Nästa tingsmöte Kurt omnämner är mötet i Leksands sockenstuga från den åttonde december samma år 1632. Mats fick då sällskap av Sigfrid Göransson från Skog (Norrskog och Söderskog) och Näsbygge fjärding fick under det mötet tre representanter i nämnden.

Den här gången kom bland andra frågor upp en som gällde byarna Almo och Skog i Näsbygge fjärding. Den kommer morgondagens blogg att handla om.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almos historia Del 13 – 1630-talet Almos historia Del 15 – Laga ting december 1632

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2016
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: