Almos historia Del 15 – Laga ting december 1632

2016-10-14 at 05:32 Lämna en kommentar

Det är laga ting i Leksands sockenstuga den åttonde december år 1632.

Lars Hinderssons hustru Malin på Skog ”beskyller en soldathustru B:d Brita i Almo för det hon skall hava … henne och hennes son Olof /: som Brita belägrat med en som var ogift:/ ont och det skall dem vederpart vara, så att Olof låg länge på säng och äntlig blev därav död och h. Malin går, ehuru av långlig sjukdom värkbruten, på kryckor.

Denna beskyllning kan Malin med inga skäl bevisa och ej heller det Brita skall hava undsagt hennes eller hennes son, men det är bevisligen att Malin har fått sin sjukdom i barnsbörd, så hon är bliven rasande. Så efter nämnden så väl som kyrkoherden M. Uno och Britas grannar och nägrannar säga sig aldrig av Brita och hennes moder, annat än det kristeligt är … hava. Bliver hon och för denna beskyllning av häradsnämnden fri erkänd …”.

Vem var soldathustrun i Almo? Jag konsulterade husförhöret 1628, där jag sökte upp alla kvinnor med det namnet och hittade två kvinnor med namnet Brita.

I Pellesgården fanns en hustru Brita, som var dotter i den gården. Hennes make Mats var ingift utifrån och övertog gården. Han finns inte omnämnd att vara soldat, och det är mindre troligt att hans hustru Brita skulle vara den kvinna som anges som soldathustru.

Den andra kvinnan med namnet Brita, föddes c:a 1607 i PerNilsgården. Hon blev kvar på gården, men det finns inget skrivet om hon var gift eller ogift. Det skulle vara mycket troligt att hon hade gift sig med en soldat, som senare omkommit i något av de krig där han deltagit, och att Brita sedan blev kvar på sin hemgård som änka.

Vid tiden för laga ting då fallet togs upp var Nilsses Brita i 25-årsåldern, och jag finner det mycket troligt att det är Brita Nilsdotter som är den kvinna tingsfallet berör.

Det framgår i domböckerna att det var vanligt med ordentliga gräl ute i byarna och det här är ett typiskt sådant fall. När hade vi ett sådant rättsfall i Almo på senare tid? Inte vet jag! Vi får nog gå tillbaka ganska långt i tiden.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almos historia Del 14 – Laga ting januari 1632 Almos historia Del 16 – Laga ting januari 1634

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2016
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: