Almos historia Del 22 – 1660-talets socialvård

2016-10-27 at 05:22 Lämna en kommentar

Jag har tidigare bloggat om ett par intressanta rättsfall under 1630-talet.

Under 1640- till 1660-talen hände inga remarkabla rättsfall som angick Almo. Rättfallen handlar mestadels om jordköp/försäljning och byte, ett par fall om ”mökränkning”, ett fall om ”belägring” och ett fall om björnjakt.

Men i tinget förekommer det även åtta fall under de tre decennierna, där det är fråga om den tidens socialvård. Av dessa gällde sex fall beviljande av sytning, ett fall om syssling och ett fall av omhändertagande. Tre av de åtta fallen berörde en Almogård. Det var Hansgården.

Då Jon Larsson gifte in sig i gården visste han inte om, att han ganska snart efter giftermålet skulle få överta gården efter sin hustru Marits bror Lars, som blev förlamad och sängliggande efter bara sju år som gårdsherre.

Hans hustru Marit hade fyra systrar av vilka tre (Anna, Kerstin och Brita) efterhand var i behov av hjälp. Anna var dövstum och behövde omhändertagande några år tidigare än sina systrar. ”Jon Larsson i Almo har tagit till sig sin hustrus syster, sal Olof Hanssons dotter i Almo, som är dumbe ..” står det i domboken från 1662Systern Karin gifte sig med en karl ända bortifrån Simtuna och avled ganska tidigt.

Om Kerstin  står det 1666, att ”Kerstin Olsdotter vill giva sig till sytning hos sin syster”. År 1669 var det Britas tur och då står det att ”Larsson i Almo fick sytningsbrev … att njuta för sin hustrus syster Brita Olsdotter i Almo”.

Att sytning beviljades innebar, att Jon Larsson kunde uppbära en viss ersättning för att ta hand om de utsatta. Det var mycket ovanligt att det blev tre systrar ungefär samtidigt, och det blev nog lite jobbigt för husfolket att ha så många gamla kvinnor samtidigt i huset.

I min blogg 22 oktober skrev jag om ett rättsfall i januari 1656 för mökränkning. Nästa år var det dags igen. Nu gällde det NäsJerkesgården.

Den här gången var det Anna Larsdotter, som jag först trodde fanns i Hansgården, men i de senast framkomna uppgifterna ser ut att hon ska tillhöra NäsJerkesgården. Det är något jag får återkomma till vid ett senare tillfälle.

Anna anklagade Johan Persson på Backa (=Backbyn) för att ha mökränkt henne. Han kunde inte övertalas till att ingå äktenskap och ”fälldes därför han till 40 d., konan till 20 d”.

Tydligen fick även Anna böter för att hon samtyckt till den brottsliga handlingen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almos historia Del 21 – 1660-talets tre nya gårdar Almos historia Del 23 – 1670-talets svåra början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2016
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: